Centre medicale noi pe locurile spitalelor vechi
Ministerul sanatăţii propune construirea unor structuri de prim-ajutor în cele 60 de localităţi rămase fără spitale, stârnind însă criticile opoziţiei pentru inconsecvenţă în politică.
Articol de Alina Stănuţă, 05 Iulie 2011, 16:28
O ordonanţă guvernamentală, care propune crearea unor centre medicale multifuncţionale în locul spitalelor recent desfiinţate, a fost dezbătută marţi de senatorii din comisia de specialitate.
Ministerul sănătăţii, aflat la originea acestei legi, descoperă că ar fi, totuşi, nevoie de structuri de prim ajutor şi supraveghere medicală în cele 60 de localităţi rămase fără spitale, stârnind însă criticile opoziţiei pentru inconsecvenţă în politică.
Ordonanţa de urgenţă a guvernului arată că aceste centre de sănătate se pot înfiinţa pe vechile locaţii, dar în subordinea spitalelor judeţene sau municipale.
Senatorii din comisia de sănătate au avut marţi dezbateri generale pe marginea acestei ordonanţe, urmând ca în săptămânile viitoare să depună şi amendamente.
Oricum, s-au conturat deja păreri pro şi contra.
Mâini mai ferme pentru conducerea noilor centre
Senatorul PDL Mircea Cinteză consideră că proiectul este bine-venit.
"Noile centre nu mai aparţin de autorităţile locale, care s-a dovedit în timp că nu au puterea să întreţină acele unităţi sanitare, ci ele sunt trecute în structura spitalelor judeţene şi municipale, care au mult mai multă forţă.
"Scopul acestor centre este ca pe locaţiile spitalelor desfiinţate, care intraseră în conştiinţa populaţiei locale ca unităţi sanitare, dar care nu puteau fi întreţinute prin puterea autorităţilor locale, să se reînfiinţeze centre pentru ajutor sanitar de primă intenţie, care după aceea să fie distribuit la unităţile cu adevărat funcţionale", a declarat Mircea Cinteză.
Din contră, spune preşedintele comisiei de sănătate, senatorul PSD Ion Rotaru, ordonanţa de urgenţă este o dovadă a incoerenţei politicii guvernului.
Ion Rotaru precizează că banii vor fi în continuare principalul subiect.
"Problema de fond rămâne aceea a finanţării. Mie îmi este greu să înţeleg cum desfiinţăm din raţiuni economice nişte spitale şi înfiinţăm acum altceva, în condiţiile în care Casa de Sănătate dispune de aceiaşi bani. Casa de Sănătate nu aduce bani suplimentari, înfiinţând nişte structuri.
"Ba din contra. Deci, îmi este greu să înţeleg. Nu ştiu cine îmi va da această explicaţie, însă cred că aici este cheia problemei. Este limpede faptul că avem nevoie de asemenea centre multifuncţionale, sunt binevenite, numai cu condiţia ca ele să şi funcţioneze", afirmă preşedintele comisiei de sănătate.
Senatorii vor depune în săptămânile viitoare amendamente, dar Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest caz.