Centre de permanenţă medicală, cu personal absent
Un control neanunţat al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a arătat că doar la unul dintre cele opt centre din judeţ se putea asigura asistenţa medicală.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 07 Martie 2013, 15:55
În România funcţionează aproape 250 de centre de permanenţă care asigură asistenţa medicală în zonele deficitare, aceasta mai ales după închiderea unui mare număr de unităţi sanitare, în urmă cu aproape doi ani.
Potrivit legii, programul acestor centre este, în timpul săptămânii, de la ora 15:00 până la ora 8:00 a doua zi, iar în weekend ar trebui să poată răspunde oricând eventualelor solicitări.
În urma unui control neanunţat al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, s-a constatat că doar la unul din cele opt centre din judeţ se putea asigura asistenţa medicală.
În momentul verificării trei centre erau închise, la unul era doar femeia de serviciu, iar la alte trei numai asistentele medicale, fără doctori.
"Am rămas descoperită că dumneaei şi-a luat brusc concediul de odihnă ca să poată îngriji soţul. Sunt zile când nu poţi să pui pe nimeni că nu ai pe cine", a spus femeia de serviciu.
Explicaţii diverse
Numeroase au fost explicaţiile pe care medicii coordonatori ai centrelor de permanenţă din judeţ le-au adus în faţă şefului Direcţiei de Sănătate Publică, Valentin Boldea.
"Fiecare şi-a găsit câte o motivaţie personală. Ba că i s-a făcut rău şi s-a prezentat la unitatea de primire urgenţe, ba că a pierdut maxi taxi şi a trebuit să aştepte două ore până vine următorul, sau a constatat că are botezul în ziua respectivă când era programat la centrul de permanenţă.
"Dorinţa noastră este de a arăta că se poate asigura asistenţă medicală în rural cu medici care doresc să-şi facă meseria şi nu doar medici care în scripte apar în centrele de permanenţă şi să doarmă acasă", a declarat şeful Direcţiei de Sănătate Publică.
Ioana Dinu, medic coordonator la Centrul de Permanenţă din Cudalbi explică de ce colega ei nu a fost găsită la dispensar în momentul verificărilor.
"Colega vine dintro altă localitate. Pentru medicii care vin din altă parte este destul de greu şi mai ales iarna. Nu ne decontează nimeni banii de drum", spune medicul Ioana Dinu.
Şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea, precizează că plata la un centru de permanenţă "este destul de generoasă".
"Eu cred că legislaţia şi plata gărzilor în Centrul de permanenţă este destul de generoasă şi de multe ori depăşeşte cuantumul unei gărzi efectuate într-un spital, iar volumul de muncă, de multe ori, se rezumă decât la simpla prezenţă în Centrul de permanenţă", a explicat Valentin Boldea.