Centrala de la Cernavodă, rezistentă la situaţii extreme
Potrivit rezultatelor preliminare ale aşa-numitelor teste de stres, centrala nucleară de la Cernavodă este sigură şi capabilă să reziste la situaţii extreme.
Articol de Ionuţ Dragu, 17 Septembrie 2011, 07:55
Rezultatele preliminare ale testelor de stres, impuse de Uniunea Europeană, indică faptul că centrala nucleară de la Cernavodă este capabilă să reziste unor situaţii extreme, precum un cutremur de 7,8 grade pe Richter sau inundaţii puternice.
Cantemir Ciurea, directorul Direcţiei Combustibilului Nuclear spune că administraţia centralei a achiziţionat deja două motoare diesel mobile, "care sunt în stare să asigure funcţionarea sistemelor speciale de securitate, în orice condiţii, indiferent de tipul de eveniment extern".
Mai mult, Cantemir Ciurea a precizat că "au fost prevăzute măsuri suplimenatre pentru adăugarea de apă de răcire, atât în bazinul decombustibilizat, cât şi în sistemele care asigură răcirea combustibilului din reactor".
Verificările de la centrala nucleară de la Cernavodă au loc la solicitarea Comisiei Europene, după accidentul nuclear de la Fukushima, din luna martie.
Verificările sistemelor de siguranţă sunt efectuate în Uniunea Europenă la toate centralele nucleare în funcţiune.
Centrala de la Cernavodă a fost oprită, vineri seara, în mod controlat, pentru acest sfârşit de săptămână, când va fi remediată o defecţiune la un echipament din Sistemul de alimentare cu combustibil al reactorului.
Potrivit unui comunicat de presă, nivelul scăzut al apei Dunării, nu impune oprirea Centralei de la Cernavodă, care funcţionează la capacitate normală.
Însă dacă nivelul fluviului scade sub 2,5 metri, ar putea apărea probleme în exploatarea comercială a centralei, care asigură aproximativ 20 la sută din producţia de electricitate la nivel naţional.
Nivelul scăzut al apei Dunării continuă să afecteze traficul fluvial, dar şi producţia de energie electrică.
Potrivit corespondenţilor Radio România, peste 250 de nave sunt blocate pe anumite sectoare ale fluviului, iar Directorul general adjunct al companiei Hidroelectrica, Dragoş Zaharia, a declarat că producţia de energie la Porţile de Fier a scăzut în ultima perioadă.