Cele trei persoane acuzate de trafic de ovule au primit mandate de arestare
Decizia privind mandatele de arestare nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.
Articol de Bogdan Mihai, 20 Iulie 2009, 17:14
Instanţa Tribunalului Bucureşti a dispus, luni, arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor trei persoane reţinute în cadrul anchetei privind traficul de ovule.
Astfel, judecătorii Tribunalului Bucureşti au dispus emiterea de mandate arestare preventivă pentru medicul specialist ginecolog şi şef al clinicii Sabyc, Harry Mironescu, pentru fiul acestuia Yair Miron şi pentru Cecilia Borza, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material. Cei trei au declarat recurs în sala de judecată împotriva acestei decizii.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a informat, luni, într-un comunicat, că embrionii care urmau a fi implantaţi celor 30 de persoane pregătite pentru realizarea fertilizării in vitro, găsite în clinica Sabyc din Capitală, în timpul descinderilor de duminică, au fost obţinuţi în cadrul clinicii ca urmare a fertilizării ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare, în perioada săptămânilor anterioare şi fără a exista acordul Agenţiei Naţionale pentru Transplant privind acreditarea acestei activităţi.
Potrivit DIICOT, Harry Mironescu, în calitate de medic specialist ginecolog şi conducător "de facto" al clinicii Sabyc din Capitală, "a pus bazele unei activităţi infracţionale în scopul obţinerii de sume consistente de bani, prin încălcarea prevederilor legale care reglementează procedura prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic".
În realizarea activităţii infracţionale, Harry a beneficiat de sprijinul nemijlocit al fiului său, Yair Miron, în calitate de asociat unic al clinicii private, precum şi de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialişti în aplicarea tehnicilor de reproducere asistată, numiţii L. Natan, Z. Genia, precum şi cu alte persoane, se precizează în comunicatul DIICOT.
Despre Cecilia Borzea, procurorii DIICOT arată că aceasta îndeplinea formalităţile ce presupuneau asigurarea cazării medicilor, beneficiarilor tehnicilor de fertilizare in vitro (FIV) şi racola direct sau prin persoane interpuse tinere dispuse să fie supuse tratamentului de stimulare ovariană şi prelevare de ovocite.
"Grupul infracţional astfel constituit avea drept scop pe de o parte identificarea unor cupluri, din străinătate, dornice de a fi beneficiarele tehnicii de reproducere umană asistată din cauza dificultăţilor de a procrea pe cale naturală, iar pe de alta parte racolarea unor persoane de origine română, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani care, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 800 şi 1.000 lei, consimţeau să doneze ovocitele necesare realizării tehnicii de fertilizare «in vitro» şi, implicit, să se supuna procedurii medicale ce implică stimularea ovariană pe cale artificială şi recoltarea ovocitelor", potrivit documentului citat.
Anchetatorii mai arată că, pe parcursul activităţii infracţionale, la grup au mai aderat şi alte persoane, iar faţă de 22 dintre acestea procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.
Faţă de L. Natan şi Z Genia, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara, în timp ce toate celelalte persoane puse sub învinuire urmează să fie cercetate în stare de libertate.