Cele mai multe cazuri a bolii limbii albastre, în judeţul Buzău
Numărul de decese înregistrate până acum în rândul animalelor din cauza bolii limbii albastre este redus, a declarat pentru RRA directorul general al ANSVSA, Cristian Duicu.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 29 August 2014, 18:59
Numărul de decese înregistrate până acum în rândul animalelor din cauza bolii limbii albastre este redus, a declarat pentru Radio România Actualităţi directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitar Vaterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor, Cristian Duicu.
El a mai spus că sunt confirmate focare de infecţie în judeţele Vrancea, Prahova şi Buzău.
Cristian Duicu a atras atenţia că pentru orice animal care refuză hrana sau are supra-salivaţie trebuie chemat de urgenţă medicul veterinar.
"Animalele bolnave nu trebuiesc sacrificate. Ele se ţin sub urmărirea medicului veterinar şi trec prin boală, vindecâdu-se de la sine. Lumea trebuie să stea liniştită. Până la momentul în care discutăm, mortalităţile sunt într-un număr extrem, extrem de mic.
"Evoluţia bolii nu este gravă. Trebuie să cheme medicul veterinar de câte ori constată că animalul prezintă semne de boală", a declarat Cristian Duicu.
Oamenii nu au informaţii despre boală
Cele mai multe animale infectate cu boala limbii albastre au fost depistate în 12 localităţi din judeţul Buzău.
La cinci zile de la debutul bolii limbii albastre, în judeţul Buzău, medicii sanitar-veterinari fac apel la populaţie să nu intre în panică, în cazul în care propriile animale se îmbolnăvesc.
În comuna Beceni, una dintre cele 12 unităţi administrative în care sunt 49 de focare de boală, crescători de animale nici nu sunt informaţi despre boala limbii albastre, însă nici nu se panichează deocamdată. :
"Nu ştiu, doamnă. Am auzit şi eu, dar nu ştiu cum se manifestă, cum este", a spus un localnic.