Cel mai mare telescop pentru observații solare din România, la Bârlad
La Bârlad a fost inaugurat cel mai mare telescop pentru observații solare din România la Observatorul astronomic din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan".
Articol de Alina Darie, Vaslui, 21 Iunie 2020, 10:28
UPDATE ora 13.00 - La Bârlad a fost inaugurat cel mai mare telescop pentru observații solare din România.
În acest oraș, în ultimii ani, s-a format un adevărat nucleu de pasionați ai acestui domeniu, după cum relatează corespondenta noastră, Alina Darie.
Reporter: La Bârlad a fost inaugurat cel mai mare telescop pentru observații solare din România care de acum înainte va deveni atracția Observatorului astronomic din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan".
Ciprian Vîntdevară, Observator astronomic: În momentul când avem fenomene astronomice, când sunt eclipse sau tranzitul planetei Mercur sau chiar al lui Venus, putem să promovăm aceste evenimente astronomice.
Reporter: Pentru realizările semnificative din ultimii ani, dar și pentru promovarea astronomiei în rândul tinerilor și al copiilor, Ciprian Vîntdevară a primit astăzi titlul de 'Cetățean de onoare al municipiului Bârlad'.
Cel mai important beneficiu este că, datorită acestui nou telescop, Observatorul astronomic din Bârlad va putea fi vizitat și pe timp de zi pentru observații solar
----Știrea inițială----
În această dimineață va avea loc la Bârlad inaugurarea celui mai mare telescop pentru observații solare din România.
Este un moment deosebit, mai ales că la Bârlad, în ultimii ani, datorită unor specialiștii preocupați de astronomie, s-a format un adevărat nucleu de pasionați ai acestui domeniu.
Reporter: Alina Darie - Chiar acum în aceste momente aici, la Observatorul Astronomic din Bârlad, cei care au răspuns invitației Muzeului "Vasile Pârvan" sunt în așteptarea momentului în care vor putea vedea eclipsa parțială de soare, care va începe la 8:13, faza maximă urmând să aibă loc la 8:43, iar finalul va fi puțin după ora 9:00.
Cu acest prilej Muzeul "Vasile Pârvan" va inaugura cel mai mare telescop destinat publicului pentru observații solare din România.
Este vorba despre telescopul Lunt, cu apertura de 152 de mm și distanță focală de 900 de mm.
De acum înainte, spune conducerea Muzeului Observatorul Astronomic, va putea fi vizitat și pe timp de zi pentru observarea în siguranță a soarelui, mai exact a detaliilor din atmosfera solară, protuberanțe, filamente și erupții solare.
(RS)