CEDO dă câştig de cauză Arhiepiscopiei romano-catolice
Clădirea Cathedral Plaza, ridicată lângă Biserica Sfântul Iosif din Capitală, ar urma să fie dezasamblată după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dat câştig de cauză Arhiepiscopiei romano-catolice.
14 Mai 2012, 20:42
Arhiepiscopia romano-catolică a avut câştig de cauză la CEDO în dosarul Cathedral Plaza, ne-a informat redactorul Radio România, Izabela Ivăncesei.
În urma acestei decizii, clădirea gigant, ridicată lângă Biserica Sfântul Iosif din Capitală, ar urma să fie dezasamblată.
Hotărârea Curţii Europene scuteşte statul român de plăti daune firmei Milenium Building care a ridicat clădirea din vecinătatea Episcopiei romano-catolice fără respectarea distanţelor legale între construcţii.
Dezvoltatorul a construit fără acordul notarial al arhiepiscopiei şi fără expertiza catedralei înainte de începerea lucrărilor.
Prin respingerea de către CEDO a plângerilor dezvoltatorului Cathedral Plaza nu mai există nicio posibilitate ca hotărârile judecătoreşti favorabile Arhiepiscopiei romano-catolice de Bucureşti să fie schimbate şi nici ca statul român să aibă vreo obligaţie faţă de beneficiarul clădirii ilegal contruite, Cathedral Plaza.
La sfârşitul anului trecut, compania imobiliară Millenium, cea care care a construit clădirea de 18 etaje de lângă Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Iosif" din Bucureşti, a înaintat o plângere împotriva statului român la CEDO.
Compania reclama atunci decizia justiţiei române de a anula autorizaţia de construcţie pentru Cathedral Plaza.
Istoria conflictului în justiţie
Conflictul în justiţie dintre Arhiepiscopie şi Millennium Buiding durează de 5 ani, de când Primăria Sectorului 1 a emis autorizaţia de construcţie pentru o clădire de 75 de metri înălţime la doar 8 metri distanţă de Catedrala Sfântul Iosif.
Arhiepiscopia a atacat în instanţă autorizaţia de construcţie în 2006.
După mai multe strămutări ale procesului, Tribunalul Dâmboviţa a dat dreptate Arhiepiscopiei, declarând nulă autorizaţia, întrucât, fiind vorba de vecinătatea cu un monument istoric (Catedrala Sfântul Iosif), instituţia abilitată să autorizeze construcţia nu era Primăria de sector, ci Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Decizia Tribunalului Dâmboviţa a fost atacată de Millenium Building cu recurs la Curtea de Apel din Ploieşti, unde autorizaţia a fost declarată irevocabil legală.
Decizia fiind irevocabilă, Arhiepiscopiei nu i-a mai rămas decât să apeleze la o cale extraordinară de atac, adică cererea de revizuire a deciziei Instanţei de la Ploieşti.
Cererea s-a judecat la Suceava, iar decizia a fost revizuită printr-o hotărâre irevocabilă, ceea ce îmnseamnă că rămâne valabilă decizia Tribunalului Dâmboviţa care a declarat autorizaţia de construcţie ilegală.
La rândul lor Millenium Building şi Primăria sectorului 1 au cerut revizuirea sentinţei revizuite, dar Curtea de Apel Suceava nu le-a dat câştig de cauză, ultima cerere fiind respinsă definitiv şi irevocabil la 11 iulie 2011.
În paralel cu procesul, construcţia clădirii de birouri a continuat, în prezent ea fiind finalizată.