CEDO condamnă România pentru "poziția ei în privința identității de gen"
CEDO a afirmat că decizia statului român a pus cele două persoane, care nu doreau să facă o operație de schimbare a sexului, în fața „unei dileme insolubile”.
Articol de Răzvan Stancu, 19 Ianuarie 2021, 21:40
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți România pentru violarea dreptului a două persoane de a-și schimba identitatea de gen fără a se supune și unei operații de schimbare de sex, transmite AFP, citată de RADOR.
Celor doi cetățeni români, cu vârste de 44 și 38 de ani, înregistrați la naștere drept femei, li s-a refuzat cererea de schimbare a sexului [în acte, se poate presupune - n.trad.] pe motiv că nu au furnizat o dovadă că au trecut printr-o operație de schimbare de sex.
CEDO a afirmat că decizia statului român a pus cele două persoane, care nu doreau să facă o operație de schimbare a sexului, în fața „unei dileme insolubile”.
Ele ar fi trebuit fie să consimtă la o operație împotriva dorinței lor și să-și abandoneze dreptul la integritate fizică, fie ar fi trebuit să-și abandoneze dreptul de a le fi recunoscută identitatea de gen - ambele drepturi cad sub incidența protecției „vieții private”, a afirmat CEDO.
Statul român a plasat cele două persoane într-o situație de „vulnerabilitate, umilire și neliniște” și nu a „echilibrat echitabil” interesul general în raport cu interesul indivizilor în cauză, conform CEDO.
Judecătorii CEDO au condamnat România cu unanimitate, dispunând ca guvernul să plătească daune morale a câte 7.500 de euro reclamanților.
Unul dintre reclamanți a primit în plus daune materiale de 1.153 de euro pentru operații de schimbare a organelor genitale feminine.