Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Orchestrelor Radio, RadiRo, la final

Palmaresul celei de a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – Radiro, organizat de Radio România, este impresionant.

Festivalul Radiro 2016. Foto: Alexandru Dolea.

Articol de Radiojurnal, 02 Octombrie 2016, 08:36

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Orchestrelor Radio, RadiRo, organizat de Radio România, s-a încheiat, aseară, cu un concert susţinut de BBC Orchestra din Londra.

Pe scena Sălii Radio au urcat, timp de nouă zile, şase orchestre simfonice de prestigiu din Europa şi Asia, 22 de solişti şi dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total peste 750 de muzicieni români şi străini.

Faptul că toate cele nouă concerte s-au susţinut cu casa închisă demonstrează succesul de care se bucură acest eveniment muzical unic în lume, care a fost transmis live, prin satelit, către un public potenţial de miliarde de ascultători pe mai multe continente.

Ovidiu Miculescu, Preşedintele Director General al Radio România: Cred că a fost cea mai grea ediţie, dar cea mai frumoasă ediţie. Este absolut recunoscut faptul că Radio România şi acest eveniment, acest festival au intrat definitiv pe harta mare a evenimentelor culturale europene, şi nu numai.

Este o reuşită. Este multă muncă în spate, este o echipă extraordinară cea care a lucrat la organizarea de la A la Z a acestui festival. Le mulţumim colegilor noştri din Europa, din Asia, tuturor orchestrelor care au fost aici, şi orchestrei noastre, bineînţeles. Este greu de spus acun, pentru că sunt emoţii, este sentimentul acela de după o concentrare foarte puternică. Credem, suntem convinşi că a fost o reuşită, dar, ştiţi cum e, privim înainte.

Impresii de la concertul de aseară

Un cimpoi autentic din Scoţia s-a auzit aseară în Sala Radio. Solist: Rob Jordan. S-a întâmplat aproape de finalul unei seri extraordinare, pe care BBC Concert Orchestra a oferit-o spectatorilor, în ultimul act al Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio - RadiRo, ediţia a treia.

Până atunci, însă, au mai fost Berlioz, Copland, Britten, M. Arnold, dar şi o compoziţie în primă audiţie: Concerto in One Act for Violin&Orchestra, de Barker, cu Charles Mutter solist.

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: Aş vrea să felicit Radio România pentru această iniţiativă RadiRo şi cred că participarea BBC Concert Orchestra este ceva foarte frumos. Am primit aici, în Bucureşti, un program foarte divers şi, cred, foarte frumos. Sunt absolut sigur că este ceva foarte aşteptat şi plăcut spectatorilor români.

Reporter: Cum vi s-a părut în seara aceasta?

-: Tot meritul pentru ceea ce ni s-a oferit în toată această perioadă!
-: Orchestra foarte bine echilibrată, cred că toţi artiştii au fost pe acelaşi nivel, foarte ridicat, foarte impresionant.
-: Mi-a plăcut foarte mult. Programul este un program modern, pe care tineretul cred că îl savurează mai mult.
-: Este a doua oară, cred, când vin la un concert de genul ăsta. Nu am mai fost până acum, dar este destul de impresionant.
-: Mi-a plăcut. A fost mai zglobiu.

9 seri cu casa închisă la Sala Radio: Festivalul RadiRo, la final

9 concerte sold-out din 9 evenimente programate pe durata festivalului, 6 orchestre simfonice de prestigiu din Europa şi Asia, 22 de solişti şi dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total peste 750 de muzicieni români şi străini prezenţi pe scenă, transmisiuni live pe satelit către un public potenţial de miliarde de ascultători pe mai multe continente: acesta este palmaresul celei de a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – Radiro, organizat de Radio România, care s-a desfăşurat la Sala Radio între 23 septembrie şi 1 octombrie 2016.

Concertul de închidere al festivalului a fost susţinut sâmbătă, 1 octombrie, de BBC Concert Orchestra, sub bagheta dirijorului Barry Wordsworth, dirijor de onoare al orchestrei şi fost director atistic al Royal Ballet din Londra. Concertul a oferit o incursiune în repertoriul britanic contemporan, cu participarea violonistului Charles Mutter, a flautistei de origine română Ileana Ruhemann şi a lui Robert Jordan, interpret la cimpoi. Publicul a aplaudat prezenţa în sală a compozitorului Guy Barker, a cărui piesă, Concerto in One Act for Violin and Orchestra, a făcut parte din programul concertului. O adevărată surpriză, foarte apreciată şi aplaudată de public, a fost interpretarea de către orchestra BBC, la bis, a unei prelucrări inedite pe teme populare româneşti (Ciocârlia) şi internaţionale, într-un aranjament orchestral semnat de compozitorul Peter Cowdrey.

Jean Philippe De Tender, Media Director în cadrul European Broadcasting Union (EBU), prezent la festival, a transmis următorul mesaj: Este extraordinar că Radio România organizează Festivalul RadiRo, este o oportunitate unică de a promova şi de a aduce împreună orchestrele radiodifuziunilor publice. Ceea ce apreciez în mod special la Festivalul RadiRo este că aduce Europa şi restul lumii împreună. Au participat la RadiRo orchestre din Norvegia, Germania, Austria, Marea Britanie, România, dar şi, pentru prima dată, din China.

Barry Wordsworth, dirijor de onoare al BBC Concert Orchestra, a declarat la închiderea festivalului: RadiRo este o idee minunată, deoarece lucrul cu adevărat important pe care trebuie să îl facă orchestrele radio este să iasă din studioul de înregistrări şi să îşi susţină live concertele, în faţa unui public viu. Sper că Festivalul RadiRo se va întâmpla de multe ori în viitor şi că acesta este începutul unui lucru cu greutate, poate la fel ca la Jocurile Olimpice, astfel încât să putem merge în jurul lumii, realizând astfel de evenimente care aduc împreună publicul şi orchestrele simfonice radio.



Concertele RadiRo au fost transmise live prin satelit

Festivalul RadiRo s-a deschis pe 23 septembrie cu Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, prima orchestră simfonică din China care a concertat până acum în România, sub bagheta dirijorului Lin Daye, cu participarea pianistei Zhang Zuo şi a violonistului Gabriel Croitoru. Au urmat, pe 24 şi 25 septembrie, două concerte susţinute de Orchestra Simfonică Radio NRK din Norvegia, condusă de dirijorul Miguel Harth – Bedoya, care a adus pe scena Sălii Radio doi solişti foarte apreciaţi în plan internaţional: trompetista Tine Thing Helseth şi pianistul Vadym Kholodenko. Agenda festivalului a continuat cu primul concert al Orchestrei Naţionale Radio la RadiRo, pe 26 septembrie. Violoncelistul Răzvan Suma a fost solistul invitat în prima parte a concertului, iar în partea a doua Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi Corul de Copii Radio au oferit o impresionantă desfăşurare de forţe marca Radio România, în Carmina Burana de Carl Orff, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru. Festivalul a continuat, pe 27 şi 28 septembrie, cu două concerte susţinute de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, dirijată de Kristjan Järvi, director de onoare al festivalului, cu participarea a doi pianişti de notorietate internaţională: Denis Kozhukhin şi Stefano Bollani. Pe 29 septembrie Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, sub bagheta dirijorului Cornelius Meister, a oferit prilejul unic de a-l asculta live la Sala Radio pe celebrul violonist Gidon Kremer. Orchestra Naţională Radio a susţinut al doilea concert în cadrul festivalului pe 30 septembrie, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu. BBC Concert Orchestra a concertat în închiderea festivalului, pe 1 octombrie.

Concertele RadiRo au fost transmise live prin satelit cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) şi din Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific (ABU). Televiziunea Română a transmis în direct pe TVR2 concertul de deschidere şi a înregistrat concertele festivalului, care vor fi difuzate ulterior.

Pentru mai multe informaţii despre Festivalul RadiRo, vă rugăm accesaţi pagina web a evenimentului, www.radirofestival.ro.

Organizator: Radio România. Sponsor principal: Orange. Coproducător: TVR. Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român. Maşina festivalului: Dacia. Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi, Accente, Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.

Parteneri media internaţionali: European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union.

VIDEO: Kristjan Järvi, directorul de onoare al celei de-a treia editii a RadiRo festival, a fost la pupitrul a două concerte consecutive ale Leipzig MDR Radio Symphony Orchestra, pe 28 și pe 29 septembrie 2016, la Sala Radio.

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor
România 16 Noiembrie 2024, 16:30

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor

Unii economişti spun că anul viitor ar putea fi unul complicat şi recomandă populaţiei să pună bani deoparte.

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor
Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială
România 16 Noiembrie 2024, 16:27

Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială

Aproximativ 4,5 procente din populaţia României au dizabilităţi de diferite grade.

Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială
Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă
România 16 Noiembrie 2024, 16:24

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă

Clubul a primit și o amendă de 10.000 de lei.

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă
Prevenţia tusei convulsive la copii
România 16 Noiembrie 2024, 13:38

Prevenţia tusei convulsive la copii

Puţini bolnavi de tuse convulsivă merg la doctor şi ajung să fie diagnosticaţi, atrag atenţia medicii infecţionişti.

Prevenţia tusei convulsive la copii
Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate
România 16 Noiembrie 2024, 13:29

Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate

Elevii şi preşcolarii care provin din familii defavorizate primesc de săptămâna viitoare un ajutor de la stat de 500 lei, pe...

Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate
Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural
România 16 Noiembrie 2024, 02:59

Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural

Este cel mai mare potenţial de producţie de energie din astfel de surse neexploatat.

Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural
România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE
România 15 Noiembrie 2024, 23:30

România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE

Ţara noastră este pe ultimul loc cu 858 euro pe cap de locuitor, media europeană fiind de 3.600 euro.

România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE
Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie
România 15 Noiembrie 2024, 23:29

Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie

Valoarea achiziţiei nu trebuie să depăşească 55.000 euro, iar voucherele acoperă 65% din preţ, dar procentul poate ajunge la...

Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie