CE :Scadere a preturilor la energie prin taieri de taxe
Statele membre ale Uniunii pot contracara preturile crescute la energie cu taieri si reduceri de taxe, inclusiv TVA, arată un document al Comisiei Europene obtinut de Radio Romania
Articol de Carmen Gavrilă, 13 Octombrie 2021, 12:06
Statele membre ale Uniunii pot contracara preturile crescute la energie cu taieri si reduceri de taxe, inclusiv TVA si subventii pentru industriile cel mai puternic afectate, in baza recomandarilor dintr-un document al Comisiei Europene obtinut de Radio Romania. Dar masurile trebuie sa fie aplicate temporar si sa nu incalce regulile privind ajutoarele de stat. In plus, statele membre pot adopta si masuri tintite de sprijin pentru grupurile sociale vulnerabile, de exemplu, prin vouchere finantate cu banii din certificatele de emisii. De asemenea, guvernele pot adopta legi care sa interzica deconectarea de la energie din cauza facturilor neplatite.Recomandarile comisiei sunt impartite in doua categorii, masuri imediate si masuri pe termen mediu iar statele membre pot alege ce sa aplice sau nu.
In recomandari apare ideea de achizitie in comun a gazelor, pe modelul aplicat la cumpararea vaccinurilor. Premisa e ca astfel, statele membre impreuna ar avea o putere mai mare, decat separat, de negociere cu furnizorii de gaze, mai precis cu Rusia. De altfel Rusia a fost acuzata ca santajeaza Europa si ca de exemplu, a limitat cantitatile de gaz pentru Germania ca sa forteze Berlinul sa permita inceperea furnizarii de gaze prin Nordstream2 si astfel Moscova sa nu-si mai transporte gazul prin Ucraina. Déjà exista o cerere de la un grup de europarlamentari ca executivul european sa investigheze gazprom pentru manipularea pietei. Revenind la posibilitatea de negociere la comun, unii oficiali europeni, au spus ca daca o negociere pentru gaze are loc, la comun, in aceasta iarna, punctul de plecare ar fi oricum de la preturile actuale, déjà mari. In documentul Comisiei Europene, exista si o recomandare ca in statele membre sa fie desemnat un fel de furnizor de sa zicem, ultima instanta, adica unul la care sa apeleze consumatorii atunci cand nu pot primi energie sau e prea scumpa la furnizorii obisnuiti. In recomandari e cuprins si argumentul ca pe masura ce europenii vor avea la discpozitie mai multa energie din surse regenerabile, care are acum un pret stabil si scazut, cu atat mai putin dependenti vor fi de combustibilii traditionali cu preturi care variaza mult, in sus. De aceea, executivul european intentioneaza sa grabeasca acordarea de permise pentru proiecte de energie verde si sa faciliteze crearea de noi structuri pentru energie eoliana si solara. Potrivit evaluarilor Comisiei, preturile la energie vor scadea incepand din martie anul viitor dar vor ramane peste cele de anul trecut, in perioada similara.