Ce reguli se aplică de luni în școli
Reprezentanţii Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii discută condiţiile reluării cursurilor cu prezenţa fizică a copiilor.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Februarie 2021, 20:33
Reprezentanţii Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii discută încă detaliile legate de condiţiile reluării cursurilor cu prezenţă fizică în clase de luni, odată cu începerea semetrului al doilea.
În forma provizorie a ordinului comun sunt prevăzute regulile de prevenţie şi dotările necesare în toate şcolile, precum şi anumite decizii care trebuie luate în cazul unor suspiciuni de infectare cu coronavirus.
Este stipulat şi felul în care se va desfăşura activitatea în funcţie de incidenţa COVID în fiecare localitate. Într-o discuţie online cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a punctat azi unele aspecte, care mai trebuie clarificate.
Reporter: Mihaela Enache - Nu s-a stabilit deocamdată, a precizat responsabilul de la educaţie, un prag pentru închiderea unei unităţi de învăţământ în cazul infectărilor cu coronavirus în rândul angajaţilor instituţiei.
Împreună cu Ministerul Sănătăţii se discută în prezent posibile decizii. Ce se întâmplă, dacă e vorba de învăţători, care predau la o singură clasă, de profesori, care iau contact cu mai multe colective, şi de personalul auxiliar care relaţionează cu mai puţine persoane?
Un alt punct de discuţie este legat de pragurile pentru delimitarea scenariilor impuse de rata de infectare. Documentul de lucru prevede ca scenariul verde să se aplice până la cel mult un caz la mia de locuitori cumulat în 14 zile, aşadar diferit de felul în care se fac în prezent raportările, cu pragul de 1,5 la mie între scenariul verde şi cel galben, folosit în reglementarea activităţilor în spaţii închise.
Există propunerea - spune ministrul - ca aceste limite să se armonizeze pentru toate domeniile, iar o astfel de decizie ar duce la creşterea semnificativă a numărului de copii care s-ar întoarce la şcoală, estimat deocamdată la 2,4 milioane.
O completare agreată deja - a menţionat Sorin Cîmpeanu - este ca adeverinţele medicale să fie acceptate şi în format electronic, de asemenea ca adeverinţele emise la începutul anului să fie valabile şi în semestrul doi.