Ce prevede și când intră în vigoare Legea antifumat
Cei care au pledat pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice închise susţin că această măsură va încuraja fumătorii să renunţe la consumul produselor de tutun.
Articol de Angela Bârgoan, 30 Ianuarie 2016, 16:35
Legea antifumat va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar până atunci guvernul va aproba normele de aplicare a actului normativ.
Potrivit documentului promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, fumătorii care nu respectă restricţiile riscă o amendă de până la 500 de lei, iar cluburile, barurile şi restaurantele pot fi sancţionate cu sume cuprinse între 5 şi 15 mii de lei sau chiar cu suspendarea activităţii.
Cei care au pledat pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice închise susţin că această măsură va încuraja fumătorii să renunţe la consumul produselor de tutun, iar pe nefumători îi va proteja de efectele datorate fumatului pasiv.
Argumentele sunt susţinute şi de date îngrijorătoare ale Ministerului Sănătăţii. În România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului.
Mai mult, chiar şi fumatul pasiv creşte riscul bolilor cardiace cu 25%, iar pe cel al cancerului pulmonar, cu 30%. Potrivit noilor prevederi, fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii. Interdicţia se aplică şi pentru spaţiile închise de la locul de muncă.
Legea va intra în vigoare la jumătatea lunii martie, iar România se alătură astfel altor 17 state europene care interzic total fumatul în spaţiile publice închise.
Bazându-se pe statisticile din aceste ţări, cei care desfăşoară afaceri în spaţii închise speră ca şi în România nota de plată să scadă pentru o perioadă limitată, până când clienţii se obişnuiesc cu restricţia, după care piaţa să îşi revină.
Faptul că măsura va fi aplicată din primăvară, când deja se poate fuma şi la terase, este considerat un avantaj pentru perioada critică de acomodare.
Îngrijorările legate de încasări au fost diminuate şi de rezultatele ultimului sondaj IRES, care a arătat că 80% dintre români susţin interzicerea fumatului, iar aproape 70% au declarat că legea nu le va influenţa obiceiurile privind ieşirile din oraş.