Ce prevede proiectul de act normativ privind plafonarea tarifelor RCA
Invitat la RRA, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a declarat că măsura își propune să protejeze populația în fața tendințelor inflaționiste sau speculative.
Articol de Radiojurnal, 21 Februarie 2022, 10:45
Un proiect de act normativ privind plafonarea pentru 6 luni a tarifelor RCA se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor și ar putea fi adoptat de guvern în regim de urgență.
Proiectul a fost elaborat împreună cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară în contextul creșterilor mari de prețuri apărute după intrarea în faliment a City Insurance, cel mai mare asigurator în domeniu.
Invitat la "Apel matinal" de la Radio România Actualități, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a declarat că măsura își propune să protejeze populația în fața tendințelor inflaționiste sau speculative.
El a precizat că unul dintre principalele efecte ale plafonării prețurilor ar urma să fie stabilizarea pieței și a oferit câteva detalii despre conținutul actului normativ.
Daniel Apostol: Proiectul presupune limitarea tarifelor RCA pe o perioadă determinată de timp, respectiv 6 luni, o limitare la nivelul tarifelor de referință care sunt calculate independent și publicate semestrial de Autoritatea de Supraveghere Financiară, tocmai ca măsură de stopare a tendinţelor inflaţioniste care pun povară pe buzunarul tuturor cetățenilor. În propunerea noastră sunt două criterii diferite: pentru persoanele fizice se vor aplica tarifele de referință, iar pentru persoanele juridice, ţinând cont și de puterea de cumpărare și de diferența de putere financiară dintre un cetăţean şi o firmă, pentru firme se vor aplica tarifele de referință majorate cu așa-numitul factor "N", adică cu 36%.
Transportatorii au amenințat cu proteste dacă guvernul nu va interveni pentru plafonarea tarifelor RCA.
Asigurătorii spun însă că măsuri similare din trecut s-au dovedit ineficiente pe termen mediu și lung, iar costul unei asigurări trebuie să fie corelat cu despăgubirile tot mai mari plătite de companiile de profil.