Ce prevede OUG de modificare a legilor justiţiei
Ministrul de resort, Tudorel Toader, a apreciat că demersul a fost necesar pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale CSM.
Articol de Petruţa Obrejan, 15 Octombrie 2018, 14:47
Ordonanţa care modifică legile justiţiei a fost adoptată în şedinţa de guvern de astăzi.
Schimbările au fost validate de CCR şi asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie în interesul cetăţenilor, a spus premierul Viorica Dăncilă la începutul întâlnirii.
Ea a precizat că abuzurile şi imixtiunile în înfăptuirea actului de justiţie nu sunt şi nu vor fi tolerate.
Şi ministrul de resort, Tudorel Toader, a apreciat că demersul a fost necesar pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale CSM.
Cu detalii, reporterul nostru Petruţa Obrejan.
Reporter: Noile modificări vor fi benefice atât pentru justiţie, cât şi pentru cetăţeni, a suasţinut la finalul şedinţei de guvern ministrul Tudorel Toader. Potrivit acestuia, magistraţii care acced la funcţia de procuror general, prim adjuncţii sau adjuncţii, dar şi la conducerea DIICOT şi DNA trebuie să aibă o vechime de 15 ani, în loc de 8 cât era în prezent.
Pe de altă parte, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, interviurile pentru aceste funcţii vor fi transmise în direct, arhivate, pentru a putea fi văzute de oricine este interesat. De asemenea, pentru a deveni procuror în cadrul DNA sau DIICOT trebuie să ai o vechime de 10 ani. Tudorel Toader a dat explicaţii şi în ceea priveşte pensionarea magistraţilor.
Tudorel Toader: Pentru a ţine echilibrul între dorinţa unora dintre magistraţi poate de a se pensiona deîndată la 20 de ani în profesia efectivă de magistrat, de a respecta decizia CCR care a considerat soluţia constituţională pentru că este de oportunitate, de a răspunde preocupărilor Comisiei de la Veneţia care repet, spun 'Dle, s-ar crea un deficit de personal!' s-a propus şi s-a adoptat soluţia amânării până la finele lui 2019, timp în care se va vedea cum se aşează sistemul, se va vedea câţi vor să se pensioneze, câţi se pensionează, câţi intră în sistem prin INM, câţi intră în sistem prin concursul acela la cinci ani vechime în specialitate în profesii juridice şi la finele lui 2019 se va decide.
Reporter: Tudorel Toader a mai spus că modificările aduse legilor justiţiei prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă erau necesare atât pentru corelarea unora dintre prevederi, cât şi pentru preluarea unora dintre solicitările CSM şi recomandările făcute de Comisia de la Veneţia.
Reporter: Modificările legilor justiţiei care sunt făcute în grabă afectează marile dosare, spune procurorul general Augustin Lazăr.
Întrebat dacă se referă la dosarul revoluţiei sau la cel privind protestul din 10 august, Lazăr a spus în această dimineaţă că este vorba despre toate dosarele.
Augustin Lazăr: Au fost concentrate resursele umane prin delegare aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosarele mari şi complexe. Ei bine, în aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare despre care toată lumea susţine că dorim să fie finalizate ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO.