Ce poate face un europarlamentar pentru cei ce l-au ales
Vocea cetăţenilor "trebuie să se facă auzită, iar UE, în care aceştia cred, trebuie să ofere un viitor mai bun copiilor lor", spune europarlamentarul britanic Michael Cashman.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 15 Aprilie 2014, 12:15
Continuăm campania de informare cu privire la alegerile europarlamentare care se vor desfăşura în ţara noastră pe 25 mai.
Un europarlamentar trebuie să acţioneze pentru punerea în practică a principiilor Uniunii Europene: egalitate, corectitudine, justiţie sau dreptul cetăţenilor de a călători oriunde în statele membre.
Vocea cetăţenilor trebuie să se facă auzită, iar Uniunea Europeană, în care aceştia cred, trebuie să ofere un viitor mai bun copiilor lor - afirmă europarlamentarul britanic Michael Cashman, membru al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor în interviul realizat la Bruxelles.
Audio: Ce poate face un europarlamentar pentru cei care l-au ales.
Reporter: De ce sunt importante alegerile europarlamentare, în general, şi în special cele din acest an?
Michael Cashman: Sunt importante pentru că Europa tocmai s-a confruntat cu o criză economică deosebit de gravă şi care are consecinţe serioase. Reconstrucţia trebuie făcută într-o manieră pozitivă după numeroasele sacrificii pe care le-au suportat economiile şi cetăţenii noştri. În al doilea rând, puterea parlamentului a crescut după Tratatul de la Lisabona şi acum el este cel care alege preşedintele Comisieri Europene, ceea ce este extrem de important pentru că vrem să fie o alegere care să reflecte nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor.
Reporter: Credeţi că există riscuri dacă cetăţenii nu se vor prezenta în număr mare la vot?
Michael Cashman: Da, există riscuri. De exemplu în ţara mea, în Marea Britanie, participarea este de obicei scăzută ceea ce este trist, dar aşa cum obişnuia să spună tatăl meu, dacă nu te duci să votezi atunci nu te poţi plânge de ceea ce se întâmplă şi nu poţi să spui unui parlamentar că vrei un anumit lucru.
Reporter: Participarea democratică este un angajament. Ce poate face un europarlamentar pentru cei care l-au ales, chiar dacă votul este pe liste?
Michael Cashman: Ceea ce trebuie să facem, în general, este să acţionăm pentru punerea în practică a principiilor Uniunii Europene: egalitate, corectitudine, justiţie sau dreptul de a călători oriunde în Uniunea Europeană. Românii şi bulgarii ştiu cel mai bine, de pildă, că în ţări ca a mea a fost o propagandă împotriva celor care au venit să lucreze, deşi căutau de lucru respectând regulile valabile pentru toţi cetăţenii europeni. Deci europarlamentarii trimişi aici de votul cetăţenilor pot să le facă auzită vocea în plen şi în comisii, astfel încât dreptul românilor, de exemplu, să nu fie reduse şi ca Uniunea Europeană în care cred pentru prosperitate, egalitate, justiţie şi protejarea drepturilor minorităţilor să ofere un viitor mai bun copiilor lor.