CE nu este de acord cu practica dublului standard la alimente
Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis spune că se lucrează la o metodologie menită să îmbunătăţească testarea comparativă a produselor alimentare.
Articol de Radiojurnal, 19 Octombrie 2017, 19:27
Comisia Europeană nu este de acord cu pratica dublului standard la alimente şi ia măsuri pentru a combate comercializarea produselor de calitate inferioară în ţările mai nou-intrate în Uniunea Europeană, a afirmat, astăzi, la Bucureşti, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.
El a mai spus că, în prezent, la Bruxelles, se lucrează la o metodologie menită să îmbunătăţească testarea comparativă a produselor alimentare, astfel încât statele membre să poată discuta acest aspect pe o bază ştiinţifică solidă şi comună.
Vytenis Andriukaitis: "Produsele alimentare, care au o dublă calitate, afectează pe termen lung sănătatea consumatorilor pentru că presupun costuri mai ridicate întrucât au un conţinut mai mare de zaharuri care consumate pe termen lung creează probleme semnificative, cancer sau boli cronice. Până în prezent opt state au prezentat rezultatele analizelor din care reieşea că nu au fost depistate ingrediente nesigure în produsele alimentare."
În România a fost înfiinţat un grup de lucru format din reprezentaţi ai Ministerului Agriculturii, Autorităţii Sanitar Veterinare şi Protecţiei Consumatorilor, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în vestul Europei.
Rezultatele unui studiu comparativ realizat de ţara noastră, în această vară, pe alimente susceptibile că ar fi de calitate inferioară au arătat diferenţe la 9 din 29 de probe analizate, dar oficialii români au afirmat că produsele respective nu pun în pericol sănătatea populaţiei.