CE investighează anularea datoriilor combinatului Oltchim de către stat
CE a deschis o investigaţie aprofundată, pentru a verifica dacă anularea datoriilor combinatului Oltchim S.A., de către statul român a respectat normele comunitare.
08 Aprilie 2016, 17:27
Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată, pentru a verifica dacă anularea datoriilor combinatului Oltchim S.A., de către statul român şi continuarea aprovizionării combinatului, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acestuia, au respectat normele comunitare privind ajutoarele de stat.
Statul român deţine pachetul majoritar de acţiuni al combinatului.
În ianuarie 2013, Oltchim a intrat în insolvenţă. De atunci, compania a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar.
Anunţul a fost făcut astăzi de comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestagerde, care precizează că, în urma dificultăţilor economice întâmpinate de societatea Oltchim şi a anulării datoriilor publice ale acesteia, Comisia Europeană trebuie să verifice dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod.
Executivul comunitar va examina cumularea datoriilor societăţii Oltchim, faţă de Autoritatea Română pentru Administrarea Activelor Statului, anulările de datorii de către această autoritate şi diferite întreprinderi de stat, în cadrul planului de reorganizare al Oltchim, elaborat de administratorul judiciar.
Comisia va investiga sprijinul acordat Oltchim, de două societăţi de stat, CET Govora şi Salrom care, în pofida deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat să o aprovizioneze.
Comisia spune că singurele ajutoare de stat permise ar fi fost cele pentru salvarea şi restructurare.
În plus, Executivul este interesat dacă procesul de privatizare a Oltchim, aşa cum este planificat, poate conduce la o continuitate economică între Oltchim şi viitorul cumpărător.
Oltchim este singurul producător din Europa centrală, de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor.
Societatea exportă aproximativ 70% din producţia sa.
Investigaţia demarată de Comisia Europeană va duce la clarificarea unor probleme mai vechi ale companiei şi va decide dacă statul român s-a comportat ca un creditor privat faţă de Oltchim, a declarat viceprim-ministrul Costin Borc.
El a explicat că, în contextul perspectivelor favorabile de vânzare a companiei, clarificarea acestor aspecte este importantă, pentru a oferi siguranţă juridică potenţialului investitor - se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.