CE: Garanţia pentru Tineri, inițiativă pentru combaterea șomajului
România are la dispoziţie prin acestă iniţiativă europeană, care urmăreşte să combată şomajul în rândul tinerilor, fonduri în valoare de peste 570 de milioane de euro.
Articol de Daniela Vasilescu, 27 Martie 2015, 16:46
7,5 milioane de tineri europeni nu au un loc de muncă şi nu urmează un program educaţional sau de formare.
Organizaţia Internaţională a Muncii a estimat că pierderea economică înregistrată din cauza lipsei de activitate a acestora se ridică la 150 de miliarde de euro pe an.
Pentru a facilita accesul tinerilor pe piaţă muncii, Comisia Europeană a lansat Garanţia pentru Tineri - o iniţiativa finanţată cu 6 miliarde de euro, care urmăreşte să combată şomajul în rândul tinerilor.
România are la dispoziţie prin acesta iniţiativa europeană, care urmăreşte să combată şomajul în rândul tinerilor, fonduri în valoare de peste 570 de milioane de euro.
Prin această iniţiativa, orice tânăr sub 25 de ani- indiferent dacă s-a înregistrat sau nu că şomer- primeşte o oferta de calitate pentru încadrarea în muncă, pentru continuarea educaţiei sau pentru un stagiu de formare, în termen de 4 luni de la terminarea şcolii sau de la momentul pierderii locului de muncă.
România nu a început încă să folosească finanţarea europeană
Deşi banii puteau fi accesaţi încă de la începutul anului, până în acest moment, România nu a început încă să folosească finanţarea europeană destinată implementării acestei scheme, deşi mai sunt doar 9 luni din 24 din perioada acoperită de plan.
"Implementarea însă a unor asemenea măsuri, vă daţi seama, că se face la nivelul fiecărui stat membru. Cuvântul cheie în această schemă ar trebui să fie parteneriatul public privat. Parteneriatul între unităţile de educaţie, că vorbim de şcoli, licee, universităţi şi companiile care pot să îi prindă pe aceşti tineri în stagii de pregătire de diferite forme", a declarat în cadrul dezbaterii europarlamentarul Renate Weber.
Deşi România a reuşit să ia măsuri pentru tineri precum legea uceniciei, legea stagiului de practică pentru absolvenţi de facultate sau cea a voluntariatului, acestea nu reuşesc să rezolve problema şomajului în rândul tinerilor, care în acest moment este de 23 la sută.
Europarlamentul Victor Negrescu a făcut referire şi la un alt tip de măsuri.
"Ideea că practica în universităţi să se facă în mod real, nu doar pe hârtie. Corelarea educaţiei cu necesarul de pe piaţă muncii. Sunt oamenii pe care îi pregătim în profesii unde nu există locuri de muncă şi locuri unde avem nevoie profesionişti, nu găsim oameni.
"De multe ori, companiile de pe piaţă caută mai mult competenţe mai mult decât o profesie anume. Ideea de plan de carieră. Indrumam tinerii să înţeleagă ce înseamnă muncă lor, experienţă lor, cât ar trebui să fie renumerata această", a spus europarlamentarul Victor Negrescu.
Prezent la dezbatere, consilierul premierului, Corneliu Vişoianu a declarat că Guvernul acordă o atenţie deosebită creării de oportunităţi pentru tineri în domeniul educaţiei şi al accesului pe piaţă muncii.
În anul 2014, 180 de mii de tineri, cu vârste sub 25 de ani, au beneficiat de măsuri active în cadrul Schemei Garanţiei pentru Tineret.
La dezbatarea organizată la Biroul de Informare al Parlamentului European din România, au participat europarlamentari români, reprezentanţi ai autorităţilor ,precum şi studenţi.