Ce este "Sindromul hemolitic - uremic"?
Sindromul hemolitic - uremic (prescurtat SHU) este o afecțiune destul de rară, care se caracterizează, printre altele, prin distrugerea celulelor roșii și a trombocitelor.
Articol de Radiojurnal, 18 Martie 2016, 19:36
Sindromul hemolitic - uremic (prescurtat SHU) este o afecțiune destul de rară, care poate fi tipică sau atipică.
Se caracterizează prin distrugerea hematiilor (celulelor roșii) și a trombocitelor, afectarea endoteliului vascular cu microtromboze la acest nivel și insuficiență renală acută.
SHU poate fi tipic (în majoritatea cazurilor), caz în care apare de obicei după o diaree sanguinolentă cu o bacterie producătoare de toxine (de exemplu E. Coli O157:H7).
Dacă este atipică, poate fi implicat sistemul complement (sistem de aparare al organismului care la un moment dat nu mai poate fi reglat si ramane activat). In SHU atipic poate exista si un determinism genetic.
Cea mai frecventa cauza a SHU tipic rămâne însă diareea cu E.Coli, de obicei de tipul O157:H7.
Sunt sute de tipuri de E.Coli care se găsesc în mod curent în materiile fecale, dar majoritatea sunt inofensive. Câteva tipuri însă pot provoca SHU și pot fi găsite în carne sau produse de carne contaminate, piscine sau lacuri contaminate cu materii fecale, lapte sau sucuri contaminate, dar și fructe sau vegetale insuficient spălate.
Diagnosticul se stabileste pe baza simptomelor si analizelor de laborator: la cateva zile de la debutul unei diarei cu sange apar, pe langa varsaturi, dureri abdominale, paloare, febra, eventual petesii (vânătăi) și fenomenele de insuficiență renală cu reducerea producției de urina, edeme ale feței sau membrelor, hipertensiune arterială, confuzie sau chiar convulsii (întrucât sunt afectate inclusiv vasele de sange de la nivelul creierului).
Datele de laborator confirma prezenta anemiei hemolitice (distrugerea celulelor rosii), trombocitopeniei (distrugerea trombocitelor), a cresterii retentiei azotate (cresc valorile ureei si creatininei).
De obicei, ceea ce alertează părinții este reducerea diurezei (copilul nu mai urinează în decurs de 12 ore sau chiar și mai mult).
În cazul SHU atipic, diareea lipsește și de multe ori nu se poate depista un factor declanșator.
SHU atipic are o evolutie mult mai severa si in ambele cazuri, pe langa tratamentul medicamentos, de multe ori este nevoie de dializa pentru a ajuta copilul sa treacă peste acest moment critic.
In cazul SHU tipic, copilul se poate vindeca in totalitate sau poate ramane cu sechele, cum ar fi insuficiența renală cronică sau epilepsia.
Complicatiile bolii pot fi redutabile. Au fost cazuri in care intestinul copilului s-a necrozat si perforat si a trebuit operat pentru peritonita, au fost cazuri cu hemoragii cerebrale, iar în unele cazuri pacienții au decedat.
Pentru SHU atipic s-ar fi inventat un medicament, un anticorp monoclonal (Eculizumab, Soliris) care inhiba sistemul complement, stingând astfel procesul patologic prin care vasele de sange sunt atacate.
Tratamentul trebuie aplicat cat mai repede pentru a impiedica distrugerea avansata a rinichilor de exemplu. Tratamentul are si un inconvenient: e foarte scump si, prin inhibitia complementului, poate creste susceptibilitatea la unele infecții.
Sursa: facebook.com/dr.ovidiu.limoncu.