CE cere aplicarea strategiilor pentru integrarea romilor
Datele oferite de Secretariatul General al Consiliului Europei pentru chestiunea romilor arată că România are cel mai mare număr declarat, dar şi estimat, de romi.
26 Iunie 2013, 19:01
Comisia Europeană cere statelor membre să aplice strategiile pentru integrarea romilor şi să ducă la capăt angajamentele pe care şi le-au luat.
România, ţară cu cel mai mare număr de romi, potrivit datelor disponibile, este şi una dintre cele cinci state membre, pentru care Uniunea Europeană a inclus problema romilor în recomandările specifice pe care le formuelază anual.
Datele oferite de Secretariatul General al Consiliului Europei pentru chestiunea romilor arată că România are cel mai mare număr declarat, dar şi estimat, de romi, însă raportat la numărul de locuitori, procentul de 8,63% din populaţie e sub cel din Bulgaria şi Slovacia.
În Europa se estimează că trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi, patru din cinci membri ai comunităţii rome trăiesc în sărăcie, doar unul din trei lucrează.
Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, spune că integrarea romilor nu este prea populară printre politicieni,
"Auzim aproape zilnic despre cazuri de romi care trăiesc în ghetouri, sunt discriminaţi, trebuie să facă faţă declaraţiilor rasiste. Ştiu că integrarea romilor nu e populară printre politicieni, dar e necesară", spune Viviane Reding.
Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor, a adăugat, la conferinţa de azi, că în special ţările care au comunităţi numeroase de romi trebuie să promoveze urgent accesul egal al romilor la educaţie şi pe piaţa muncii.
El a amintit că România, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria au primit deja recomandări specifice în chestiunea aplicării strategiilor şi alocării de fonduri.
România a fost mentionată miercuri şi ca exemplu de măsuri pozitive, alocarea a 15.000 de locuri pentru elevii romi.