CE "ar putea întrerupe plăţile pentru programul POS-DRU"
La patru luni dupa prima întrerupere a plăţilor pe Programul POS-DRU de către Comisia Europeană, ministrul Leonard Orban spune că ne putem aştepta din nou la o măsură similară.
Articol de Bogdan Isopescu, 21 Mai 2012, 19:07
Comisia Europeană urmează să decidă cel mai probabil suspendarea plăţilor de bani europeni pentru programul dedicat resurselor umane, cunoscut sub abrevierea POS-DRU, potrivit ministrului Afacerilor Europene Leonard Orban.
Este vorba despre 100 de milioane de euro în acest an şi peste un miliard în 2013.
Nereguli în derularea acestui program fuseseră semnalate încă din luna februarie, urmate de avertismente din partea Comisiei Europene.
Două controale derulate în ultimele luni au scos la iveală o serie de deficienţe grave, punctate luni atât de şeful guvernului, cât şi de ministrul afacerilor europene.
La patru luni dupa prima întrerupere a plăţilor pe Programul POS-DRU de către Comisia Europeană, ministrul Leonard Orban ne spune că ne putem aştepta din nou la o măsură similară pentru că există încă probleme în gestionarea fondurilor.
Cea mai gravă deficienţă semnalată de misiunea de audit a Comisiei Europene este lipsa criteriilor obiective în evaluarea proiectelor.
Unele salarii plătite prin acest program ajungeau şi la 10.000 de euro pe lună.
Cursuri pentru salvamari, oriunde dar nu pe litoral
O altă problemă, persoane neautorizate puteau interveni în sistemul informatic de gestionare a POS-DRU, iar acolo puteau opera modificări.
"Există un număr important de proiecte care au probleme, nu numai în ceea ce priveşte salarizarea, în ceea ce priveşte impactul, în ceea ce priveşte eficienţa. De exemplu, au fost organizare traininguri pentru salvamari nu pe litoral, ci în diverite părţi ale ţării. O practică utilizată a fost să se plătească participanţilor la cursuri sume importante ca să vină la aceste cursuri şi să se menţină aşa-numitul grup ţintă", a declarat Leonard Orban.
Pentru toate aceste probleme premierul îi acuză pe foştii miniştri ai muncii: Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu şi Sulfina Barbu.
Victor Ponta vorbeşte de cea mai mare gaură financiară în bugetul României pentru care persoanele vinovate trebuie să răspundă civil şi penal.
Consecinţa cea mai gravă, adaugă el, este aceea că România se poate trezi din nou cu suspendarea fondurilor europene.
"Începem să curăţăm mizeria şi hoţiile lăsate în urmă de Botiş, Lăzăroiu şi de Sulfina Barbu. Deci, anul acesta banii de la POS-DRU, din fericire este vorba doar de 100 de milioane de euro, spun din fericire. Anul viitor trebuie să salvăm 1,1 miliarde de euro, pentru că ceea de s-a întâmplat la Programul Operaţional Sectorial este un noian de fraude, motiv pentru care Comisia Europeană va lua faţă de România cea mai radicală măsură posibilă", a declarat Victor Ponta.
Primul spre care Victor Ponta a arătat cu degetul era ministrul Ioan Botiş, democrat-liberalul care a demisionat în urma unui scandal tot pe Programul POS-DRU.
Cel de-al doilea ministru este Sebastian Lăzăroiu. El afirma, însă că a vorbit de aceste nereguli din primul moment în care a preluat portofoliul muncii.
Sebastian Lăzăroiu declara luni pentru Mediafax că îi recomandă lui Victor Ponta să se uite mai atent la firmele problemă, pentru că multe din ele sunt direct legate de PSD.
Sebastian Lăzăroiu vorbea despre o mafie transpartinică a fondurilor europene.
Ultimul ministru democrat-liberal al muncii, Sulfina Barbu, declara că a cerut verificări pentru toate proiectele şi a întocmit o listă cu 348 de proiecte cu potenţial ridicat de risc. Lista a fost înaintată Autorităţii de Management.
"Lista a fost dată către Autoritatea de Management pentru a fi verificate toate acele contracte şi nu au fost lansate ghidurile tocmai pentru că am identificat nereguli în proiect şi împreună cu Comitetul de Monitorizare şi Comisia Europeană a fost întocmită o listă de măsuri de corecţie pe Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane tocmai pentru a fi corectate, atât întârzierile, cât şi plăţile care au fost făcute în avans. Deci, lucrurile acestea au fost stabilite împreună cu cei de la Comisia Europeană", a declarat Sulfina Barbu.
Deşi este posibil ca România să fie sancţionată din nou de către Comisia Europeană, ministrul Leonard Orban spunea că plăţile vor continua de la bugetul de stat, însă toate proiectele vor fi controlate din nou în detaliu.