CE apreciază că România a înregistrat progrese în justiţie
Comisia Europeană a publicat raportul interimar pe tema justiţiei, privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Articol de Bogdan Mihai, 18 Februarie 2011, 14:11
Raportul publicat vineri, de Comisia Europeană ia act de "răspunsul constructiv" al României la recomandările Comisiei Europene, care au fost incluse în ultimul raport, publicat în urmă cu şase luni.
Potrivit raportului, în domeniul reformei judiciare, România a luat mai multe măsuri importante pentru a spori rapiditatea actului de justiţie, prin adoptarea şi punerea în aplicare a "legii micii reforme", o lege procedurală, menită să accelereze soluţionarea cauzelor, şi prin modificarea legii privind Curtea Constituţională.
România a continuat, de asemenea, pregătirile pentru punerea în aplicare a unui cadru legislativ nou în dreptul civil şi penal.
Potrivit raportului, în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, Direcţia Naţională Anticorupţie a continuat "să obţină rezultate convingătoare în investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt".
Raportul mai arată că s-a observat o creştere a numărului de condamnări nedefinitive şi de sentinţe disuasive şi a fost lansată o evaluare independentă a impactului ultimelor două strategii anticorupţie.
Un alt punct cu plus menţionat în raport este adoptarea legii îmbunătăţită pentru funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, însă se subliniază tăierile de buget hotărâte de parlament care vor afecta activitatea acesteia.
Codurile civil şi penal "trebuie implementate"
Pentru consolidarea dinamismului reformei, care a fost revigorată în ultimele luni, raportul sugerează că România ar trebui să se concentreze pe o pregătire temeinică în vederea punerii în aplicare a noului cadru legislativ în dreptul civil şi penal.
De asemenea, raportul arată că intrarea în funcţiune a noului Consiliu Superior al Magistraturii reprezintă o oportunitate semnificativă pentru o cooperare strânsă şi constructivă între diferiţii actori politici şi judiciari în acest domeniu.
Până la următoarea evaluare de către Comisie, în vara acestui an, raportul recomandă României să se concentreze pe lansarea unei evaluări independente a sistemului judiciar, pe reforma sistemului disciplinar privind magistraţii şi pe măsurile de natură să sporească rapiditatea actului de justiţie în cazurile de corupţie la nivel înalt şi să consolideze politica de ansamblu în lupta împotriva corupţiei.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, va prezenta peste puţin poziţia oficială a ministerului asupra raportului pe justiţie.
Citiţi întregul raport
aici.