CE a somat România să ia măsuri pentru ameliorarea calității aerului
Comisia Europeană a dat României un termen de 10 zile pentru prezentarea măsurilor de ameliorare a calităţii aerului.
Articol de Radiojurnal, 30 Ianuarie 2018, 21:21
Comisia Europeană a dat astăzi un termen de 10 zile pentru prezentarea măsurilor de ameliorare a calităţii aerului în cazul a nouă state membre, inclusiv România, vizate de procedura de infringement pentru nerespectarea normelor de calitate a aerului.
În cazul în care ţările vizate nu prezintă măsurile solicitate, Comisia va sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Subiectul a fost analizat astăzi la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, în emisiunea "Probleme la zi", unde subsecretarul de stat la Ministerul Mediului, Ionel Petre, a spus că în ceea ce priveşte ţara noastră, două zone sunt avute în vedere pentru nerespectarea normelor de calitate a aerului:
Ionel Petre: Procedura pe care a fost vizată România a vizat iniţial 17 zone /.../ din România, însă în acest moment se vorbeşte doar despre Bucureşti, Braşov şi Iaşi. Trebuie să ţinem cont că Braşovul deja a ieşit, deci mai avem două probleme care trebuie /rezolvate/ la nivel urbanistic. Mă refer la Bucureşti şi la Iaşi. Aş vrea să mai punctez încă un lucru: calitatea aerului este o prioritate pentru Ministerul Mediului, a fost asumată în programul de guvernare, chiar în primul mandat al doamnei ministru Gavrilescu, în 2015, au fost iniţiate demersurile pentru punerea la punct a reţelei naţionale de monitorizare. Din păcate, abia în 2017 s-a putut finaliza.
Potrivit estimărilor experţilor, peste 400.000 de oameni îşi pierd viaţa prematur în fiecare an în Uniunea Europeană din cauza calităţii precare a aerului, care stă la originea unor boli respiratorii şi cardiovasculare.
Comisia Europeană estimează, de asemenea, că această problemă provoacă blocului comunitar pagube financiare în valoare de 20 de miliarde de euro în fiecare an.