CCR va lua o decizie în cazul judecătorului Toni Greblă
Președintele CCR, Augustin Zegrean, a precizat că demisia este un act personal şi că îi va cere lui Toni Greblă o declaraţie privind incompatibilitatea.
Articol de Radiojurnal, 22 Ianuarie 2015, 21:01
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, s-a declarat extrem de surprins, chiar şocat de acuzaţiile care i-au fost aduse azi unuia dintre membrii Curţii, judecătorul Toni Greblă.
Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală a acestuia pentru acuzaţii de trafic de influenţă, operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Preşedintele Curţii Constituţionale spune că nu vrea ca asupra instituţiei pe care o conduce să planeze vreo suspiciune, de aceea aşteaptă ca justiţia să îşi urmeze cursul, iar deciziile vor fi în conformitate cu prevederile legale.
"La acest moment nu se impune demiterea lui Toni Greblă", spune Augustin Zegrean, "mandatul i-ar putea fi suspendat doar dacă va fi trimis în judecată, iar acest demers poate fi făcut doar cu aprobarea Biroului Permanent al Senatului, Cameră care l-a numit ca judecător la Curte".
"Am discutat, evident, cu domnul judecător. Ne-a dat explicaţiile, exact ce a spus la ieşirea de la DNA. Dumnealui spune că unele lucruri de acolo sunt adevărate, unele nici nu a auzit de ele. Astăzi am aflat că unele dintre faptele pentru care este cercetat l-ar putea pune în situaţia de incompatibilitate.
"Eu am să îi pretind acum să îşi facă o astfel de declaraţie, prevăzută de lege, pentru că este obligaţia judecătorului, este chiar la obligaţii trecută, şi, în funcţie de ce va declara dumnealui, vom lua o decizie", a spus Augustin Zegrean.
Augustin Zegrean: La adresa Curţii Constituţionale au fost lansate mai multe ameninţări
Preşedintele Curţii Constituţionale a făcut joi şi un apel la instituţiile statului, precum şi la politicieni, să se abţină de la a critica soluţiile Curţii, pentru care Augustin Zegrean a dat asigurări că sunt în absolută conformitate cu legea fundamentală.
Referindu-se la decizia de neconstituţionalitate a legii securităţii cibernetice, aşa numita lege "Big Brother", judecătorul a atras atenţia că este sarcina parlamentului şi guvernului să pună toate prevederile legale în acord cu cele constituţionale.
El susţine că la adresa Curţii Constituţionale au fost lansate mai multe ameninţări şi a cerut instituţiilor să "colaboreze cu loialitate".