CCR se pronunţă cu privire la tentativa de abuz în serviciu
CCR a decis că prevederile unui articol din Legea pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, referitor la tentativa de abuz în serviciu, sunt neconstituţionale.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Iunie 2017, 07:41
Curtea Constituţională a României a decis, joi, că prevederile unui articol din Legea 78/ 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, referitor la tentativa de abuz în serviciu, sunt neconstituţionale.
"Dispoziţiile criticate au următorul conţinut: Art.15 din Legea nr.78/ 2000: "Tentativa la infracţiunile prevăzute în prezenta secţiune se pedepseşte"; Art.132 din Legea nr.78/2000: "În cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime"; Art.297 alin. (1) din Codul penal: "Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică'', se precizează în comunicat.
În urma deliberărilor, plenul CCR a admis cu unanimitate de voturi excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.15 din Legea nr.78/ 2000 raportate la art.132 din acelaşi act normativ, cu referire la infracţiunea de abuz în serviciu, sunt neconstituţionale.
"Curtea a reţinut că situaţia premisă ce stă la baza infracţiunii prevăzute de dispoziţiile art.132 din Legea nr.78/ 2000 presupune, întotdeauna, constatarea întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu în forma sa tip, la aceasta adăugându-se elementul suplimentar al folosului necuvenit.
În continuare, Curtea a reţinut că elementul material la varianta tip a infracţiunii de abuz în serviciu constă fie într-o inacţiune - neîndeplinirea unui act, fie într-o acţiune - îndeplinirea actului prin încălcarea legii", se arată în comunicat.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei judecătoreşti care a sesizat CCR, respectiv Curţii de Apel Alba Iulia - Secţia penală.