CCR: Între DNA şi Guvern a fost un conflict juridic
Curtea Constituţională a constat că DNA şi-a depăşit, prin anchetarea membrilor guvernului, atribuţiile definite de lege şi de Constituţie
27 Februarie 2017, 21:01
Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic între Direcţia Naţională Anticorupţie şi Executiv prin anchetarea modului de elaborare a ordonanţei 13 care modifica legislaţia penală la recomandarea Curţii Constituţionale.
DNA a perturbat buna activitate a Guvernului şi relaţiile care trebuie să existe între autorităţile judecătorească, executivă şi legislativă, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
Sesizarea către Curtea Constituţională a fost făcută de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Imediat după decizia CCR, acesta a declarat că relaţiile între puterile statului revin la normalitate.
Şeful Senatului a precizat că, soluţia Curţii va duce la evitarea pe viitor a unor conflicte inter-instituţionale.
Călin Popescu-Tăriceanu: "Parlamentul delegă către guvern posibilitatea de a adopta proiecte de lege şi ordonanţe de urgenţă, dar Parlamentul este cel care le şi cenzurează. Din punct de vedere al oportunităţii, din punct de vedere al legalităţii numai şi numai Curtea Constituţională poate să decidă şi nicidecum procuratura."
DNA a clasat, astăzi, o parte din dosarul deschis în cazul emiterii ordonanţei 13 şi l-a direcţionat către Parchetul General. Procurorii anticorupţie au suspiciuni de încălcare a legii, printre care favorizarea făptuitorului, distrugerea de înscrisuri sau prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte.
Parchetul General a anunţat că motivarea deciziei de astăzi a Curţii Constiuţionale va fi determinantă pentru cursul anchetei.