UPDATE: CCR cere renumărarea voturilor de la primul tur al prezidențialelor
Noul termen de judecată este pe 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Articol de Cătălin Purcaru, 28 Noiembrie 2024, 13:18
UPDATE: Curtea Constituțională a anunțat într-un comunicat că a cerut Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale.
"Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024. 2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central", se arată în comunicatul Curții.
Noul termen de judecată este pe 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Știrea inițială:
Curtea Constituţională a suspendat ședința privind cererile de anulare a rezultatului primului tur al prezidențialelor după ce ajudecatprii au discutat aproape două ore cererile de anulare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Solicitările privind contestarea scrutinului de duminica trecută au fost depuse de doi dintre candidaţi, clasaţi pe locurile 9 şi 12.
Tot joi, judecătorii constituţionali au termen ca să valideze sau nu primul tur de scrutin.
Cu puțin timp în urmă s-a suspendat ședința în care judecătorii CCR analizează sesizările depuse.
Motivele invocate în cererile de anulare a alegerilor ar fi că duminică, mai mulți reprezentanți ai USR au continuat campania electorală în mediul online, în timp ce în diaspora votul pentru alegerea președintelui României era în plină desfășurare.
Mai mult, potrivit unui comunicat al Autorității Electorale Permanente, toți candidații și-au declarat veniturile și cheltuielile.
Singurul care nu a avut niciun venit și nici o cheltuială este Călin Georgescu, deși a avut o activitate amplă de promovare în mediul online, care ar fi însemnat resurse logistice și financiare substanțiale.
Într-una din cererile de anulare a primului tur al alegerilor se susține că astfel, candidatul ar fi încălcat legislația privind finanțarea campaniei electorale folosind fonduri externe.
Rămâne de văzut când vor da o decizie judecătorii CCR.
Potrivit unor surse, sunt așteptate la Curtea Constituționale inclusiv mai multe documente care vor fi analizate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Potrivit legislației în vigoare, CCR poate anula alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin.
În eventualitatea acestei situații, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.