CC, sesizată privind amenda pentru lipsa rovinietei
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României privind unele prevederi de aplicare a tarifului de utilizare şi a celui de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Articol de Sorin Solomon, 25 Aprilie 2012, 13:34
Avocatul Poporului a atacat, la Curtea Constituţională, prevederile care obligă la despăgubiri în cazul şoferilor prinşi fără rovinietă, se arată într-un comunicat al instituţiei.
"Avocatul Poporului a apreciat că dispoziţiile art. 8 alin. (3) şi ale Anexei nr. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, aprobată prin Legea nr. 424/2002, încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 11 şi ale art. 20 din Constituţia României. În considerarea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a reţinut că textul legal criticat, ce stabileşte obligativitatea plăţii unei sume cu titlu de despăgubire, pe lângă amenda contravenţională, nu îndeplineşte cerinţele de previzibilitate impuse de art. 1 alin. (5) din Constituţie, întrucât nu reglementează, într-o manieră clară şi previzibilă, natura juridică a tarifului de despăgubire şi nici modalitatea de aplicare a dispoziţiilor privind plata acestuia", relevă comunicatul.
În materia contravenţiilor, ţinând seama de natura juridică de sancţionare a unui comportament ilicit, este necesar să existe o legislaţie clară, precisă, adecvată, proporţională, care să nu dea naştere la interpretări şi aplicări diferite din partea persoanelor împuternicite şi a autorităţilor publice cu atribuţii în aplicarea normei contravenţionale şi de verificare a legalităţii aplicării acesteia, afirmă Avocatul Poporului.
În argumentele sale, Avocatul Poporului a susţinut că legiuitorul trebuie să asigure cadrul legal, astfel încât cetăţenilor să nu le fie imputabile efectele unei interpretări şi aplicări arbitrare a unui act normativ cu dispoziţii impredictibile, într-un stat în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă valori supreme recunoscute şi garantate la nivel constituţional prin prevederi din Legea fundamentală.
Urmează ca instanţa de contencios constituţional să se pronunţe asupra excepţiei de constituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului.
"Totodată, Avocatul Poporului a înaintat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru un raport special cu privire la această problemă, în care a sesizat atât inadvertenţele legislative existente şi a prezentat unele greşeli, abuzuri sau excese de zel comise de personalul împuternicit al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi de autorităţile implicate în procesul de aplicare a dispoziţiilor legale cu privire la achitarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale în România", se mai arată în comunicat.
Plata rovinietei pe un an pe lângă contravenţie, "excesivă"
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a anunţat săptămâna trecută că va contesta la Curtea Constituţională prevederile actului normativ care reglementează cuantumul sancţiunii pentru lipsa rovinietei, el apreciind că acestea sunt "excesive".
"CNADR-ul spune că atât câte aparate de înregistrare există pe drum, atâtea amenzi şi despăgubiri trebuie să fie date, ceea ce mie mi se pare cel puţin abuziv sau excesiv, mai bine zis.
"Pe când alte părţi, printre care şi instanţele, au considerat că este o contravenţie continuată şi, atunci, din momentul în care s-a constatat că persoana respectivă e contravenientul, până îşi ia altă rovinietă, există o singură contravenţie continuată. O singură amendă trebuie şi o singură despăgubire" a declarat la emisiunea Actualitatea în dezbatere, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.
Gheorghe Iancu a declarat la Radio România Actualităţi că o eventuală decizie a Curţii Constituţionale care va aproba sesizarea făcută de Avocatul Poporului va avea doar efecte pe viitor, nefiind retroactivă.
Gheorghe Iancu anunţase cu câteva săptămâni în urmă că s-a autosesizat în legătură cu sancţiunile primite de şoferi pentru lipsa rovinietei şi că va analiza cadrul legal în baza căruia acestea sunt dispuse.
"Am făcut analiza de care vă vorbeam şi vă anunţ că vom avea un raport special al Avocatului Poporului pe această problemă, care va fi gata cât de curând. Chiar dacă el nu a fost redactat încă într-o formă finală, sunt în măsură să anunţ că săptămâna viitoare voi sesiza Curtea Constituţională în legătură cu această problemă", declarase Avocatul Poporului.