CC a amânat dezbaterea privind legea comasării alegerilor
Uniunea Social Liberală a sesizat Curtea Constituţională, după ce guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea pentru comasarea alegerilor, iar moţiunea de cenzură a opoziţiei a fost respinsă.
Articol de Amalia Bojescu, 12 Ianuarie 2012, 15:00
Curtea Constituţională a amânat cu o săptămână dezbaterea sesizării USL la legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.
Potrivit liderului deputaţilor PSD, Mircea Duşa, prin această lege încalcă mai multe articole din Constituţie, între care cel privind separarea puterilor în stat, precum şi prevederi referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţiilor de consilii.
Uniunea Social Liberală a sesizat Cutea Constituţională, după ce guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea pentru comasarea alegerilor, iar moţiunea de cenzură a opoziţiei a fost respinsă de parlament.
USL reclamă faptul că o lege atât de importantă a trecut fără dezbetere parlamentară, prin asumarea răspunderii.
Reprezentanţii USL mai spun, în sesizarea către Curte, că executivul a nesocotit prevederea constituţională, potrivit căreia, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare.
În opinia opoziţiei, adevărata miză a comasării o reprezintă fraudarea alegerilor din acest an.
Liderii USL susţin că legea încalcă standardele europene, potrivit cărora, legislaţia electorală nu poate fi modificată decât cu minimum 12 luni înainte de alegeri.
Opoziţia mai atrage atenţia că legea comasării alegerilor încalcă mai multe articole din Constituţie, referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii judeţene.
De cealaltă parte, guvernul susţine că, prin comasarea alegerilor, se face o economie la buget, de aproximativ 20 milioane de euro, se reduce posibilitatea unor derapaje electorale, iar participarea la vot este mult mai bună, în cazul alegerilor simultane.