Cazurile instrumentate de DNA, "reflectate greşit în presă"
În contextul unor verificări DNA la autorităţile locale, Victor Ponta s-a declarat deranjat de modul în care cazurile instrumentate de procurori sunt reflectate în presă.
Articol de Radiojurnal, 08 Aprilie 2014, 14:08
Premierul Victor Ponta a sugerat influenţa politicului în ultimele cazuri instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie privind importante nume din administraţia locală.
El i-a felicitat pentru activitate pe preşedinţii Consiliilor judeţene prezenţi la conferinţa dedicată soluţiilor pentru infrastructură şi i-a asigurat de susţinerea guvernului în proiectele pe care le au în derulare.
De dimineaţă, premierul s-a arătat deranjat de modul în care cazurile instrumentate de DNA sunt reflectate în presă, cu referire la presupusele stenograme din dosarul privind traficul de influenţă de care este acuzat preşedintele Consiliului judeţean Mehedinţi.
Conform publicaţiei "Gândul", Adrian Duicu ar fi influenţat decizii la nivel înalt chiar din biroul premierului. Întrebat de jurnalişti, Victor Ponta a negat acest lucru.
"Eu nu ştiu de aşa ceva. O să vedeţi stenogramele de la mine din birou şi o să vă convingeţi şi dumneavoastră. Sunt absolut convins, de altfel, însă, repet că toţi premierii, şi ştiu că a fost şi şeful CIA-ului la mine în birou împreună cu şeful SRI-ului, vor fi deosebit de încântaţi să vadă în "Gândul" ce au discutat cu mine, dar aşa este în România. Ce să facem", spune Victor Ponta.
Victor Ponta s-a referit şi la ancheta care îl priveşte pe primarul Constanţei, Radu Mazăre.
"Şi în 2012, după referendum, s-a pornit acel val de anchete, în ideea că, în decembrie, oamenii nu vor vota cu USL, şi au votat, acuma vor vota cu noi. Radu Mazăre este un om pe care îl apreciez foarte mult, care a fost votat de atâtea ori de cetăţenii Constanţei, şi rezistă, ca toţi ceilalţi", spune Victor Ponta.
Anchete îndreptat "împotriva puterii"
Preşedinţii Consiliilor Judeţene din ţară s-au reunit azi la o conferinţă dedicată soluţiilor pentru infrastructură.
Întâlnirea de la Bucureşti are loc pe fondul desfăşurării unor anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îi vizează pe mai mulţi aleşi locali.
Tema întâlnirii o reprezintă implementarea şi realizarea proiectelor de infrastructură astfel încât, până în 2018, România să aibă căi de comunicare finalizate între toate regiunile ţării.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, spunea la începutul întâlnirii că toate aceste suspiciuni de corupţie provin de la faptul că PSD este la guvernare, iar cei verificaţi sunt lideri judeţeni ai partidului.
Mai mult, Marian Oprişan, susţine că abuzul în serviciu, de exemplu, nu mai există în Codul Penal din nicio ţară cu democraţie consolidată în statul de drept. Această infracţiune fiind, mai degrabă, una de tip sovietic.
"Să ne înţelegem foarte bine. Regretabilă este maniera televizată în care se face această chestiune. În schimb, magistraţii procurori şi magistraţii judecători, care sunt garanţii statului de drept, trebuie să lucreze, iar noi avem obligaţia să răspundem acestor întrebări.
"Că maniera este greşită, că se furnizează în continuare date din anchetele penale, nu este treaba mea să judec acest lucru. Acest lucru trebuie să-l reglementeze o dată pentru totdeauna legislaţia din România şi Consiliul Superior al Magistraturii", spune Marian Oprişan.
DNA "nu derulează anchete politice"
DNA nu anchetează persoane în funcţie de apartenenţa lor politică, a insistat astăzi şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi.
Aflată la conferinţa regională anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi a răspuns întrebărilor jurnaliştilor referitoare la aprecierile care asociază anchetele DNA apartenenţei politice a celor anchetaţi.
"Nu anchetăm persoane după apartenenţa la un anumit partid politic sau nu. Calitatea într-o funcţie publică atrage competenţa DNA, potrivit legii, iar dacă acea persoană care are calitatea de funcţionar public şi este în competenţa de investigare a DNA are şi calitate într-un partid politic, acest lucru pentru noi nu este relevant.
Competenţa nu este atrasă de calitatea de funcţionar public sau de fapte pe care o comite şi care este circumscrisă legii 78 privind combaterea faptelor de corupţie.
"Noi nu ţinem statistici după calitatea de membru într-un anumit partid a unor persoane publice", spune Laura Codruţa Kövesi.
Primarul Constanţei, anchetat într-un nou dosar
Astăzi au loc percheziţii în biroul primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, şi al secretarului Primăriei oraşului Constanţa, Marcela Enache, potrivit redactorului RRA, Mădălina Verman.
Sunt căutate documente referitoare la modul în care a fost realizat cartierul de locuinţe sociale 'Henri Coandă'.
Radu Mazăre a declarat pentru Radio România Constanţa că s-au făcut deja percheziţii la domiciliile fratelui şi mamei sale şi că va susţine o conferinţă de presă în care va oferi mai multe detalii.