Cazurile de violenţă împotriva copiilor, "în creştere în Timiş"
Directoarea Direcţiei pentru Protecţia Dreptruilor Copilului din Timiş spune că de la începutul anului au fost înregistrate 200 de cazuri de violenţă, dublu faţă de 2013.
Articol de Alina Bujancă, 05 Iunie 2014, 14:15
Aproximativ o cincime dintre părinţii români apreciază bătaia ca mijloc de corecţie.
Într-un procent similar recunosc că au folosit ameninţări pentru a-şi convinge copiii să îi asculte, mult mai mulţi copii spun că se întâmplă acest lucru, aproximativ o treime dintre cei care au răspuns la întrebările puse de "Salvaţi Copiii".
Organizaţia a prezentat azi un studiu privind violenţa faţă de copii şi a atras din nou atenţia că un copil umilit sau lovit va umili şi va lovi la rândul său, iar ca adult va avea mari dificultăţi în a construi orice relaţie personală şi profesională.
În judeţul Timiş autorităţile au lansat astăzi, de Ziua Împotriva Violenţei Asupra Copilului, un program de informare cu privire la modul în care trebuie să acţioneze comunitatea în astfel de situaţii.
În perioada următoare, în 16 comune timişene va avea loc o campanie de promovare a Telefonului copilului 983 şi de informare cu privire la responsabilitatea ce revine întregii comunităţi cu privire la sesizarea cazurilor de abuz şi neglijare asupra copiilor.
Directoarea Direcţiei pentru Protecţia Dreptruilor Copilului, Emilia Milutinovici declară că în judeţul Timiş fenomenul de abuza supra copiilor este unul crescut, de la începutul anului fiind înregistrate 200 de cazuri, aproape jumătate faţa de întreg anul trecut.
Cazurile de violenţă, mai ales în comunităţi sărace
Cel mai grav a fost abuzul sexual asupra unei fetiţe de numai doi ani.
"În societatea noastră şi, până la urmă, la noi în judeţ, părinţii se orientează încă după principiul: 'Bătaia este ruptă din rai'.
"Ca om, mă întreb unde a fost acea mamă care nu a dorit să reclame abuzul decât în momentul în care nu i s-a oprit sângerarea. Ceea ce noi dorim să promovăm ca propuneri de iniţiativă legislativă, responsabilitatea părinţilor să fie una primordială", spune Emilia Milutinovici.
De cele mai multe ori, cazurile de violenţă şi neglijare se înregistrează în comunităţile sărace şi se sesizează prin Telefonul copilului, spune Rodica Popescu, şefa Serviciului de intervenţie în regim de urgenţă.
"Părinţii se confruntă cu o situaţie socio-economică precară, dar dau dovadă şi de multă iresponsabilitate: neglijare alimentară, neglijară vestimentară, neglijare educaţională, neglijare medicală.
"De regulă, aceste sesizări sunt făcute de vecini, membrii familiei extinse şi de autorităţile locale", spune Rodica Popescu.