Cazurile de rujeolă, în creştere în România
Peste 800 de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat, în ultimele săptămâni, în România.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Martie 2024, 08:00
Peste 800 de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat, în ultimele săptămâni, în România. În plus, o fetiţă de un an şi două luni, nevaccinată, a murit, ceea ce ridică totalul deceselor din cauza acestei boli la nouă, arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică. Numărul cazurilor a crescut în toată ţara - în judeţul Alba, de exemplu, comparativ cu 2023, când au fost confirmate 73 de îmbolnăviri, de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat, deja, peste 170 de cazuri.
Andreea Bogdan relatează: ”Grupa de vârstă cea mai vulnerabilă este de 5-9 ani, urmată de cea de 2 ani, 10-14 ani, 15-19 ani şi un an. Cazurile care au prezentat forme mai agresive ale bolii au fost internate în secţiile sau compartimentele de boli infecţioase. Cazurile care nu necesită internare se izolează şi se tratează la domiciliu.
În acest context, Direcţiile de Sănătate Publică atrag din nou atenţia asupra importanţei vaccinării ROR. ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva a trei boli. Este vorba despre rujeolă, oreionul şi rubeola. Vaccinarea copiilor este recomandată, iar costurile sunt acoperite integral de către Ministerul Sănătăţii.
Conform calendarului naţional de vaccinare, în România copiii trebuie să primească două doze de vaccin ROR - prima la 12 luni, iar a doua la 5 ani. În situaţii speciale, ROR poate fi administrat la sugari începând de la nouă luni. Persoanele care primesc două doze de vaccin ROR în copilărie, conform programului naţional de vaccinare, dobândesc protecţie pe viaţă. Vaccinarea se realizează în cabinetele medicilor de familie.”/editor Florin Lepadatu/