Cazurile de cancer de piele s-au înmulțit alarmant
O campanie pentru depistarea precoce a melanomului și a altor tipuri de cancere de piele începe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Articol de Radio România Târgu Mureş, 14 Mai 2024, 18:34
Cazurile de cancer de piele s-au înmulțit alarmant în ultimii ani, iar medicii recomandă efectuarea unui control anual de specialitate.
O campanie pentru depistarea precoce a melanomului și a altor tipuri de cancere de piele începe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Programările se pot face, de mâine, la cabinetul de dermatologie al spitalului, iar consultațiile gratuite vor fi oferite până la finalul lunii august.
Cei interesați nu au nevoie de nicio trimitere, nici de cardul de sănătate, precizează medicul dermatolog Varo Eniko.
Absolut gratuit. Sunt programați la oră fixă, vin, ne uităm și cu dermatoscopul, analizăm toate alunițele. Dacă găsim o aluniță mai periculoasă, atunci va fi scoasă la chirurgie plastică cu examen histopatologic. Noi în fiecare an facem treaba asta benevol, în folosul comunități, asta, pentru că alunițele pot trece așa neobservate, mai ales dacă sunt pe locuri inaccesibile, pe spate, în altă parte, unde n-ai cum să le vezi, dacă s-au modificat și atunci e bine să vină să vedem.
Doar în județul Mureș, în urmă cu doi ani, erau înregistrate peste 300 de cazuri de cancer de piele.
Medicii atrag atenția că primele indicii sunt date de răni care nu se vindecă, iar melanomul este cel mai frecvent tip de tumoră în rândul persoanelor tinere.
Riscul este mai mare pentru cei care au suferit adesea arsuri solare, care folosesc aparate de bronzat sau au multe alunițe, a mai spus pentru Radio România Târgu Mureș medicul Varo Eniko.
Bineînțeles că soarele poate să determine niște modificări în ADN-ul celulelor și atunci și aceste alunițe se pot transforma în cancer, în melanom, că despre asta vorbim, dar melanomul poate să apară și pe piele absolut sănătoasă, fără să fie acolo aluniță. Mai nou, s-au înmulțit extraordinar, extraordinar, deci și la tineri; nu se știe din ce cauză exact, dar sunt tot felul de mutații genetice somatice care se întâmplă și de aceea apar atâtea cazuri, acum că e de la poluare, destul de greu de spus asta.