Cazuri de rujeolă greu de identificat ”din cauza emigrației”
Trei copii din aceeaşi familie din oraşul Dorohoi au ajuns la spital cu rujeolă, după ce mama lor a refuzat să îi vaccineze.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 24 Ianuarie 2018, 06:29
Trei copii din aceeaşi familie din oraşul Dorohoi au ajuns la spital cu rujeolă. Mama lor a refuzat să îi vaccineze, de teama efectelor adverse.
Medicii se aşteaptă ca în comunitatea în care a fost constatat focarul de infecţie, numărul de îmbolnăviri să crească.
Doctor Irina Alecu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică: Primul copil este deja externat, s-a vindecat. Următorii doi sunt în spital, în monitorizare, dar asta nu înseamnă că nu pot apărea oricând cazuri secundare.
Minorii provin dintr-un cartier de locuinţe sociale în care trăiesc peste 400 de romi.
Romeo Feraru, liderul romilor din Drochia: Sunt 600 de persoane, din care 450 sunt monitorizaţi. Sunt foarte mulţi care emigrează.
Jumătate dintre ei sunt copii şi majoritatea au fost imunizaţi, inclusiv în cadrul celor două campanii desfăşurate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.
Reporter: Aveţi copii?
-: Trei.
Reporter: Când i-aţi vaccinat?
-: Luna trecută. Să nu se îmbolnăvească, să fie protejaţi.
Din cauza migraţiei, autorităţile sanitare din Botoşani nu reuşesc să identifice aproximativ 300 de copii din grupa 5-9 ani care ar trebui vaccinaţi. În aceste condiţii, numărul de îmbolnăviri a crescut la 12 cazuri anul trecut, de la un caz semnalat în 2016, iar cota vaccinărilor a scăzut la 50%, din cauza răcelilor de sezon, dar şi a reticenţei tot mai mari a părinţilor.
Radio România a desfăşurat o amplă campanie pentru promovarea vaccinării, ca metodă de imunizare împotriva unor boli grave./