Cazul violențelor de la Valea Uzului e "dus în fața Avocatului Poporului"
MTI: Maghiarii duc în instanţă şi în faţa Avocatului Poporului cazul violenţelor de la Cimitirul Militar din Valea Uzului.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 August 2020, 12:19
Procedura demarată în urma acţiunilor violente care au avut loc la Cimitirul Militar din Valea Uzului, pe 6 iunie anul trecut, ar putea continua în instanţă şi la Avocatul Poporului - au anunţat reclamanţii citați de MTI.
Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre” al UDMR a anunţat, într-un comunicat de presă, iar István Csomortányi, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), într-o conferinţă de presă, că a fost contestată decizia Parchetului, prin care s-a dispus încetarea anchetei şi achitarea persoanelor care au săvârşit acţiunile violente de la cimitir, însă procurorul care a analizat recursul a luat aceeaşi decizie pe care a luat-o şi colegul său.
Prin urmare, Serviciul “Mikó Imre” a intentat un proces, iar preşedintele PPMT a anunţat că va duce cazul în faţa Avocatului Poporului. Constatările procurorului care a clasat dosarul au provocat nemulţumire în rândul comunităţii maghiare din Transilvania. După ce a audiat doar martori români, procurorul din Moineşti a decis că “afară cu ungurii din ţară!” este “doar o presupusă lozincă antimaghiară”.
În opinia sa, aceasta nu incită la ură şi la discriminare, pentru că nu a vizat o întreagă comunitate, ci doar persoanele care s-au adunat în faţa cimitirului, pentru a forma un lanţ uman. Organizaţia “Active Watch” a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice cazul.
Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre” a anunţat că au depus contestaţia în luna februarie, iar răspunsul a venit abia la 12 iunie, însă procurorul Gheorghe Brăilă a considerat, la rândul său, că la cimitir nu a avut loc nicio infracţiune. Prin urmare, serviciul a iniţiat un proces, următoarea şedinţă de judecată urmând să aibă loc la data de 30 septembrie.
“Credem că, în acest caz, contrar afirmaţiilor procurorului, organele de cercetare nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege, motiv pentru care solicităm continuarea anchetării cazului”, scrie comunicatul, citând-o pe Erika Benkő, deputat UDMR şi director al serviciului de asistenţă juridică.
Se vor adresa Avocatului Poporului în vederea epuizării tuturor căilor de atac interne, înainte de a duce cazul pe masa instanţelor de la nivel internaţional, a anunţat István Csomortányi, în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o luni, 3 august, la Oradea. Csomortányi a spus: parchetul a fost părtinitor şi în disputa teritorială dintre judeţele Harghita şi Bacău, întrucât a transferat parchetului de la Moineşti (judeţul Bacău) şi plângerile care au fost depuse la Miercurea Ciuc.
Parchetul din Moineşti a analizat evenimentele violente care au avut loc la cimitirul din Valea Uzului, la 6 iunie 2019, în baza plângerii formulate de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), de Partidul Civic Maghiar (PCM) şi de Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor “Mikó Imre”, apoi a dispus clasarea dosarului. În luna aprilie a anului trecut, Primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău a amenajat, în mod arbitrar, o parcelă românească în cimitirul din Valea Uzului, cimitir care a fost îngrijit, până atunci, de comuna Sânmartin din judeţul Harghita.
În data de 6 iunie anul trecut, de Ziua Eroilor, mii de români care au venit la o comemorare au intrat cu forţa în cimitir, pentru a participa la inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a monumentului ortodox român, după ce secuii au încercat să împiedice ocuparea cimitirului, formând un lanţ uman în jurul acestuia.