Catacombele Clujului, în circuitul turistic
Legendele transmise din generaţie în generaţie spun că galerii subterane traversau oraşul de la un capăt la altul şi permiteau localnicilor să scape în cazul unui asediu.
12 Iulie 2011, 11:09
Centrul Clujului este străbătut de un labirint de galerii subterane şi de cripte.
Legendele transmise din generaţie în generaţie spun că aceste subterane traversau oraşul de la un capăt la altul şi permiteau localnicilor să scape în cazul unui asediu, pentru că unele dintre tuneluri aveau ieşiri secrete situate la o distanţă considerabilă de zidurile cetăţii.
De-a lungul secolelor, aceste tuneluri subterane au fost zidite sau reconfigurate.
Unele dintre ele au devenit pivinţe, altele baruri, însă sunt şi subterane care au fost tranformate în cripte.
Aşa ar fi cele de sub catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă de pe Bulevardul Eroilor, construită în timpul împărătesei Maria Tereza, spune preotul Tudor Lazăr.
”Este vorba de o construcţie simbolică a unei biserici, iar multe biserici construite în oraşe au cripte sub ele. Biserica noastră, a celor vii, se bazează pe mărturia celor care au decedat. Iar deasupra tuturor se află biserica cerească”, a spus Tudor Lazăr.
Mulţi dintre clujeni nu ştiu de existenţa acestor tuneluri subterane. De aceea, reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla intenţionează ca, după terminarea renovării navei bisericii, să pună în valoare şi cripta subterană.
Aceasta ar urma să fie amenajată sub forma unui osuar, care poate fi vizitat de către turişti, după modelul osuarelor de la Roma.
Iar faptul că sunt înmormântaţi la un loc maghiari, români, armeni ori sârbi arată spiritul tolerant al locuitorilor oraşului, spun reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.