Cât vor plăti bucureștenii pentru apa caldă și căldură în această iarnă
A devenit deja o tradiție că înainte de sezonul rece, unii bucureșteni să își monteze centrale termice și boilere, dar așa cum spune și Mihai Mereuță, Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, Municipalitate ar trebui să se gândească și la alte metode alternative de încălzire a locuințelor.
Articol de Alex Buzică, 27 Septembrie 2023, 18:17
În Capitală sunt aproximativ 570 de mii de apartamente racordate la Termoenergetica, iar în fiecare an, mai ales iarna, sunt zile când unii cetățeni stau în frig și nu au apă caldă din cauza avariilor ce se produc la sistemul de conducte care este învechit.
A devenit deja o tradiție că înainte de sezonul rece, unii bucureșteni să își monteze centrale termice și boilere, dar așa cum spune și Mihai Mereuță, Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, Municipalitate ar trebui să se gândească și la alte metode alternative de încălzire a locuințelor. De exemplu: panouri solare.
Mihai Mereuță: “Bucureștiul oricum este în urmă cu două majorări față de prețul la consumator. Nu poți să-i spui unui om care a stat în frig să stea în frig în continuare și să nu își monteze centrală sau boiler. Bucureștiul, dacă este administrat corect, ar trebui să aibă pe viitor un sistem centralizat. Resursele Bucureștiului nu pot asigura sisteme alternative de încălzire pentru toți consumatorii. Sunt 570.000 de apartamente actualmente la sistemul centralizat și nu există resurse tehnice să îi trecem pe toți cu centrale de apartament. Am avut la Otopeni din anii ’80, panouri solare puse pe puncte termice. Am avut în Mangalia după revoluție. Adică integrarea resurselor regenerabile, inclusiv geotermale, e la îndemâna specialiștilor și inginerilor din Capitală.’’
Tot în cadrul dezbaterii de la sediul ELCEN la care au participat membrii asociațiilor de proprietari din București am stat de vorbă și cu Diana Nițescu, șeful compartimentului de facturare de la Termoenergetica (fostul Radet).
Aceasta ne-a dat asigurări că în această iarnă bucureștenii nu vor plati în plus pentru apă caldă și încălzire, iar în momentul de față Bucurestiul are cel mai mic tarif când vine vorba de tariful la căldură. Dar din păcate cetățenii ar trebui să se asteapte la unele avarii, care așa cum spuneam, sunt cauzate de conductele învechite.
Diana Nițescu:’’Bucureștenii nu trebuie să își facă probleme! Nu se va modifica prețul pentru încălzire dedicat sezonului rece care urmează. Prețul rămâne de 330 lei pe gigacalorie, fiind un preț subvenționat de primărie, așa cum a fost și in 2022. Probleme vor fi, dar noi spunem că vor fi mai puține probleme decât anul trecut. E greu să înlocuiești un sistem mamut, așa cum este sistemul de termoficare din București. Probleme vor fi, dar va fi mai bine decât anul trecut. Și vor fi probleme doar dacă țevile și conductele vor crăpa sau vor suferi avarii. La anul cu siguranță va fi mai bine ca în acesta iarnă.’’
În Capitală dacă vremea ține cu noi, s-ar putea ca de Halloween să tremurăm de frică și nu de frig! Chiar dacă se anunță o iarnă blândă din cauza încălzirii globale, de un singur lucru tot nu scăpam. Și anume: avariile la conducte care pot apărea pe parcursul sezonului rece. Deci oricum ar fi, sunt șanse mari ca în unele cartiere din București cetățenii să tremure și de frig.