Cât de periculoasă este substanța folosită la deratizarea din Timișoara
Cazul de la Timişoara - Analizele au scos la iveală prezenţa unui insecticid extrem de toxic, cu efecte letale, dacă este inhalat.
Articol de Alina Bujancă, 19 Noiembrie 2019, 20:02
La Timişoara, autorităţile încearcă să grăbească întoarcerea acasa a celor care locuiesc în blocurile în care o acţiune de deratizare a dus la decesul a trei persoane şi spitalizarea a zeci de oameni.
Până acum, în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar paronul firmei care a făcut dezinsecţia a fost reţinut, fiind cercetat pentru trafic de produse toxice.
Procurorii au stabilit că el a folosit un insecticid care are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă - procurată de pe piaţa neagră - şi care poate provoca moartea, dacă este inhalată. Detalii aflăm de la corespondenta noastră Alina Bujancă:
Reporter: Alina Bujancă - Mai mulţi locatari sunt adunaţi, la această oră, în faţa blocului de pe strada Mioriţei, aşteptând un semn de la autorităţi, pentru a se putea întoarce la casele lor.
-: Nu am ştiut de aşa-zisa deratizare. S-au mai făcut deratizări, dar administraţia blocului ne anunţau cu o săptămână - două înainte. Momentan, nu avem nicio veste, doar că se fac, din nou, nişte măsurători, să vadă exact aerul din interior dacă mai prezintă substanţa respectivă.
Reporter: Conducerea ISU Banat a declarat că este posibil ca, începând din această seară, după finalizarea acţiunilor de decontaminare şi reevaluare a gradului de toxicitate, oamenii să intre din nou în apartamente.
În prezent, sunt evacuate un bloc de 200 de apartamente şi alte 31 de persoane dintr-un bloc de garsoniere.
Până acum s-a stabilit că au fost făcute deratizări de către aceeaşi firmă în şase locaţii, printre care şi o grădiniţă, unde, din fericire, nu au fost probleme.
Potrivit ultimului bilanţ, mai sunt internate în spitale 32 de persoane, 12 adulţi şi 20 de copii, iar starea lor este stabilă, cei mai mulţi fiind ţinuţi doar sub observaţie medicală. În acelaşi timp, continuă ancheta cu privire la acest caz.
Patronul firmei care a făcut deratizarea a fost reţinut pentru 24 de ore şi a fost adus în faţa judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă.
Analizele au scos la iveală faptul că substanţele folosite conţin un insecticid extrem de toxic, cu efecte letale, iar firma nu avea autorizaţie de comericalizare de la primărie şi nu au fost făcute controale de către autorităţile sanitare.
Realizator: Şi Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat astăzi că instituţia pe care o conduce va efectua o anchetă în cazul de la Timişoara.
Ea a precizat că ar urma să se stabilească dacă autorităţile centrale şi locale reacţionează în potrivit.