Castorii muşcă din digurile din Harghita
Specialiştii sistemului de gospodărire a apelor din judeţul Harghita spun că breşele din digurile de apărare ale mai multor cursuri de apă sunt cauzate de castori.
Articol de Ionuţ Dragu, 06 Aprilie 2011, 09:55
Zeci de breşe au fost create în digurile de apărare ale cursurilor de apă din Harghita.
Specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor au încercat să găsească o soluţie pentru rezolvarea problemei.
Potrivit inginerului şef de la SGA Harghita, Darvas János, citat de corespondentul Radio România Ioana Dima, de la Radio Târgu Mureş, cele mai mari probleme se înregistrează pe pârâul Fişag, în zona Cetăţuia.
Aici, anul trecut, au fost descoperite 14 astfel de breşe, ca în această primăvară să mai fie găsite alte trei.
O altă problemă generată de aceste mamifere se înregistrează pe cursurile mici de apă unde castorii construiesc baraje din crengi roase sau alt material vegetal, iar apa este aruncată în afara albiei şi inundă terenurile din apropiere.
Darvas János susţine că problema este una spinoasă şi greu de rezolvat, întrucât castorii sunt animale protejate.
Pentru rezolvarea acestei probleme autorităţile locale au înştiinţat forurile superioare în încercarea de a se identifica soluţii.
Inginerul regnului animal
În anii '90, castorul a fost reintrodus în România după ce specia dispăruse de aproape două sute de ani. Primele exemplare de castor au fost donate de landul german Bavaria.
Castorul este cunoscut şi ca inginerul regnului animal. Pentru a-şi masca intrarea în vizuină, castorul construieste stăvilare care, uneori, pot ajunge şi la înălţimi de doi metri, provocând inundarea zonei.