Casierii de teren, înlocuiţi de carduri
Tot mai multe firme furnizoare de servicii renunţă la casierii de teren şi dezvoltă, în colaborare cu băncile, modalităţi de plată a facturilor prin mijloace electronice.
Articol de Sorin Solomon, 02 Noiembrie 2011, 16:43
Enel Energie Muntenia a renunţat la serviciul de încasare la domiciliu a facturilor de energie electrică, începând 1 noiembrie 201.
Motivul este că mai puţin de 9% dintre clienţii companiei apelează la această metodă de plată.
Potrivit unui comunicat al companiei, schimbarea are loc şi în contextul diversificării modalităţilor de plată alternative ce aduc un plus de confort, rapiditate şi siguranţă în efectuarea plăţilor.
De asemenea, facturile pot fi plătite prin reţeaua de ATM - uri ale principalelor bănci, prin Internet sau virament bancar cu băncile care au încheiat contracte cu Enel.
De la începutul anului 2010, plata serviciilor Romtelecom pentru persoanele fizice, poate fi efectuată şi online prin intermediul aplicaţiei MyAccount.
Astfel, clienţii Romtelecom pot face plăţi atât din România, cât şi din străinătate, fără comision, în deplină siguranţă în orice moment.
Totuşi, Romtelecom a dezvoltat prin parteneriate, o reţea extinsă de puncte pentru plata facturii Romtelecom, care a crescut de la 400 locaţii la peste 22.000 puncte de prezenţă în septembrie 2010, prin intermediul ghişeelor bancare, ale poştei şi ale altor parteneri.
Factura la gaze poate fi plătită la ghişee dar şi electronic.
GDF SUEZ Energy România are peste 13.500 puncte de plată pentru factură.
Puteţi economisi timp alegând să achitaţi factura GDF SUEZ Energy România prin debit direct, card bancar, virament bancar.
Pentru plata facturii, Apa Nova Bucureşti pune la dispoziţie mai multe modalităţi - prin bancomat, la sediul unor unităţi bancare, în numerar sau virament, şi la unii comercianţi acceptaţi, cum ar fi un lanţ de benzinării.
Apa Nova Bucureşti nu mai încasează bani pe teren.
De aceea, clienţii sunt avertizaţi să nu dea bani niciunei persoane care îi solicită în numele Apa Nova Bucureşti.
Cardurile înlocuiesc biletele de hârtie la transport
Dispar banalele bilete de autobuz şi vor fi înlocuite cu carduri RATB.
În mijloacele de transport in comun vor fi montate aparate care citesc inclusiv cardul bancar.
După RATB, şi pe autobuzele care transportă turiştii din Braşov la Poiana Braşov plata biletului de calatorie se poate face direct cu cardul bancar.
Pe opt maşini ale regiei care efectuează cursele Braşov – Poiana Braşov au fost montate 16 validatoare electronice, care vor funcţiona în paralel cu cele existente, care validează bilete tipărite pe hârtie.
Tehnolgia se aplică şi în cazul cumpărăturilor de sub 100 de lei din magazine, farmacii sau benzinării.
Conform studiilor, plata cu numerar durează în medie 34 de secunde, în timp ce plata cu un card de tip contactless durează cam 5 secunde.
Cardurile contactless pot fi folosite şi la bancomat.
Dacă într-o zi se fac mai multe tranzacţii consecutive, se cere şi un cod.
Practic, un posibil hoţ nu poate să vă fure mai mult de 150 de lei.
In Europa exista deja 19 milioane astfel de carduri. Iar in Romania, puţin peste 20.000.