Case ameninţate de alunecări de teren în judeţul Botoşani
Specialiştii Inspectoratului de Stat în Construcţii au afirmat că mai multe localităţi din Botoşani se confruntă cu masive alunecări de teren, care pun în pericol zeci de construcţii.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 09 August 2010, 13:31
Mai multe localităţi din Botoşani se confruntă cu masive alunecări de teren, care pun în pericol zeci de construcţii.
Specialiştii Inspectoratului de Stat în Construcţii au cerut deja în unele cazuri strămutarea locuinţelor.
Mai multe case din Hlipiceni, Văculeşti şi Broscăuţi sunt în pericol de a se prăbuşi, în cazul în care primăriile nu vor luă măsuri pentru consolidarea zonelor unde acestea sunt amplasate.
Alunecările de teren au fost reactivitate după precipitaţiile puternice înregistrate în lunile iunie şi iulie.
În fiecare din aceste zone cel puţin două locuinţe sunt în pericol.
Comisiile desemnate de Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru expertizare au evaluat cele patru zone cu pericol de alunecări de teren din judeţ şi au ajuns la concluzia că un nou val de ploi ar putea distruge unele gospodării din zonă, care trebuie strămutate.
"În cel mai scurt timp, autorităţile teritoriale trebuie să facă rost de resurse financiare pentru a trece la execuţia lucrărilor de stopare a acestor alunecări de teren” a declarat inspectorul şef în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Botoşani, Ioan Viorel Ciobanu.
Costuri ridicate pentru consolidarea versanţilor
Consolidarea versanţilor presupune costuri foarte mari, pe care primăriile nu şi le permit pentru că nu dispun de resursele financiare necesare.
Şi strămutarea este o problemă delicată, în condiţiile în care edilii locali nu se descurcă fără ajutor de la nivel central, iar proprietarii refuză să se mute.
Aceştia se tem că nu vor avea bani să îşi ridice alte case, chiar dacă guvernul le va asigura materiale de construcţie.
"Deocamdata am îndrumat oamenii să îşi asigure locuinţele, pentru că despăgubirile de la stat sunt din ce în ce mai puţine. În zonele afectate nu mai eliberăm autorizaţii de construcţie.
"Trebuie să găsim urgent fonduri pentru acest capitol, pentru că este prioritar. Nu avem de unde, dar vom renunţa la altceva” a declarat primarul comunei Hlipiceni, Gheorghe Luchian.
Potrivit statisticilor, la nivel judeţean există 68 de localităţi rurale, două municipii şi două oraşe, Darabani şi Bucecea, afectate de alunecările de teren, acestea fiind active, în curs de reactivare sau în stare lentă.
Pentru aproape 70% din suprafaţa judeţului există risc de eroziune a terenului, iar 10% din teritoriu este afectat grav de fenomenul alunecărilor de teren.