Casa Regală intenţionează să vândă Castelul Peleş
Eventualele discuţii dintre Casa Regală şi Ministerul Culturii pentru vânzarea Castelului Peleş ar putea demara cel mai probabil la sfârşitul anului în curs sau după 2010.
Articol de Bogdan Mihai, 16 Februarie 2010, 20:46
Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale, a declarat că Familia Regală negociază cu Ministerul Culturii prelungirea contractului de închiriere a Castelului Peleş de statul român, care expiră în martie, urmând ca după sfârşitul lui 2010 să debuteze negocierile pentru vânzarea castelului.
"Avem discuţii cu Ministerul Culturii. Discutăm condiţiile de prelungire a contractului de închiriere a Castelului Peleş de către statul român, care expiră în martie. Ne-au cerut un termen de graţie. Cei de la Ministerul Culturii ne-au chemat să ne spună că nu au posibilitatea să facă acum o discuţie în sensul cumpărării Castelului Peleş şi că vor să-l închirieze şi pe perioada anului 2010, pentru a-l menţine deschis ca muzeu", a spus Adrian Vasiliu.
El a precizat că eventualele discuţii dintre Casa Regală şi Ministerul Culturii pentru vânzarea Castelului Peleş ar putea demara cel mai probabil la sfârşitul anului în curs sau după 2010, pentru că în prezent statul român nu are bani pentru a cumpăra castelul.
"O să discutăm şi despre vânzarea către statul român spre sfârşitul lui 2010 sau după 2010. Până acum nu s-a avansat nicio sumă", a mai spus avocatul Casei Regale.
Ministrul culturii, Kelemen Hunor, a declarat că, din informaţiile pe care le are, Casa Regală a României intenţionează să vândă Castelul Peleş, iar statul ar trebui să aibă pregătite resursele necesare pentru a putea cumpăra domeniul. Afirmaţia a fost făcută în cadrul audierilor din Comisia de Cultură de la Senat, a informat redactorul Radio România Actualităţi, Septimiu Roman.
Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie 2007, Regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului încheiat atunci între Guvernul României şi Casa Regală, proprietarul se angajează să transforme muzeul Peleş într-un muzeu al statului român, contra unei sume de bani, şi îşi asumă obligaţia de a nu mai revendica bunurile mobile din Castelul Peleş.
Astfel colecţiile de la Peleş au fost păstrate în interiorul castelului, contra unei chirii, şi au putut fi vizitate în continuare, însă contractul iniţial încheiat între Guvern şi Casa Regală expiră în luna martie a anului 2010.
Decizia de retrocedare a soluţionat notificarea făcută de Familia Regală în 8 august 2001. Restituirea celor două castele şi a terenurilor aferente s-a făcut în baza Legii 10 din 2001. Pe baza acestei legi, Regele Mihai, prin Principesa Margareta, a solicitat restituirea în natură a imobilului cunoscut sub denumirea de "Domeniul Peleş" din Sinaia şi anexele situate în aceeaşi localitate.
La momentul restituirii, s-a vehiculat o sumă de 30 de milioane de euro pentru răscumpărarea domeniului Peleş de către statul român.