Cartoful românesc se transformă într-o "legumă rară şi scumpă"
Producătorii de cartofi din județul Giurgiu spun că nu merită investiția, pentru că o asemenea cultură necesită cheltuieli mari.
Articol de Marcela Petcu, 19 Octombrie 2023, 22:04
Cartoful românesc se transformă într-o legumă rară şi scumpă. La Giurgiu, nici măcar programul de minimis nu i-a atras pe fermieri, astfel că suprafaţa cultivată este redusă.
Producătorii spun că nu mai este rentabil să cultivi cartofi, în condiţiile în care cheltuielile de producţie sunt mari, iar importurile din alte ţări sunt ieftine.
Producătorii de cartofi din județul Giurgiu spun că nu merită investiția, pentru că o asemenea cultură necesită cheltuieli mari.
Iulian Ţone: Timpul nu ne ajută, cu udatul, investiție foarte mare, benzină, la motopompe, foarte costisitor.
Reporter: Ce-i trebuie unei culturi de cartofi, până la urmă, ca să reziste?
Iulian Ţone: Îngrijire și apă, în primul rând.
Reporter: În plus, producătorii nu prea sunt interesați nici de ajutorul de minimis acordat de stat. Doar câțiva dintre ei au aplicat pentru acest sprijin financiar
Petra Ochişor, directorul Direcției Județene pentru Agricultură Giurgiu: Cei șase beneficiari ai programului de susținere pentru producția de cartof și-au depus documentele privind valorificarea, urmând ca în următoarea perioadă, până la sfârșitul lunii decembrie, să primească și aceste forme de sprijin.
Reporter: În acest an, la Giurgiu au fost cultivate cu cartofi doar 120 de hectare. Producătorii spun că suma de 200 de euro la hectar acordată de stat nu le acoperă nici cea mai mică parte din cheltuieli, în timp ce piața este invadată de cartofi din import, care ajung la prețuri mai mici decât cei autohtoni. (rs)