Cartofii s-au scumpit anul trecut cu peste 20%
Producătorii din judeţul Covasna, supranumit şi "ţara cartofului", spun că vina este a comercianţilor, care, pe fondul scăderii stocurilor, pun adaosuri comerciale foarte mari.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 04 Februarie 2020, 09:53
Cartofii s-au scumpit considerabil în ultimii doi ani, majorarea fiind de peste 20% numai anul trecut.
Producătorii din judeţul Covasna, supranumit şi "ţara cartofului", spun că vina este a comercianţilor, care, pe fondul scăderii stocurilor, pun adaosuri comerciale foarte mari.
Mai mult decât atât, suprafeţele cultivate sunt în scădere, cultura cartofului fiind extrem de costitsitoare şi pretenţioasă. Corespondentul RRA Oana Negrea transmite.
Reporter: Preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului din România, Romulus Oprea, afirmă că stocurile de cartofi sunt pe terminate, estimând că în depozitele producătorilor autohtoni mai există maximum 20% din cantitățile recoltate anul trecut. Acesta susține că sezonul agricol precedent a fost unul atipic. În prima fază, cu exces de umiditate, apoi cu secetă, fapt care a redus productivitatea.
Şi producătorii din țările cu tradiție în cultivarea cartofului din Europa s-au confruntat cu aceeași problemă, iar acest lucru a făcut ca prețul cartofului să crească față de anii precedenți.
Totuși, susţine Romulus Oprea, scumpirea excesivă a cartofilor a fost generată de comercianți, care pun adaosuri excesiv de mari.
Potrivit acestuia, producătorii vând și acum cartofii cu 1 leu, 1,50 lei kilogramul, iar pe piață ajung la 3,50 lei, chiar și 4 lei kilogramul.