Carta drepturilor fundamentale, "o necunoscută pentru români"
Justiţia, urmată de un for european şi de poliţie sunt principalele instituţii cărora li s-ar adresa românii dacă ar considera că le sunt încălcate drepturile fundamentale, arată un eurobarometru prezentat de CE.
16 Aprilie 2012, 16:24
Un eurobarometru publicat de Comisia Europeană arată că pentru majoritatea europenilor criteriile de aplicare a prevederilor din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii nu sunt clare.
Deşi numărul cetăţenilor care ştiu de existenţa Cartei a ajuns la 64 de procente, faţă de 48% în 2007, Comisia constată că europenilor nu le sunt clare situaţiile în care aceasta se aplică.
E motivul pentru care executivul european insistă că drepturile fundamentale sunt în primul rând apărate de legislaţiile naţionale, pe care Carta nu le poate înlocui.
Ea se aplică statelor membre atunci când acestea pun în aplicare legislaţia comună sau când instituţiile Uniunii pregătesc noi acte legislative.
26 la sută dintre români s-ar adresa însă Comisiei sau Parlamentului European dacă ar considera că le este încălcat un drept fundamental, media europeană fiind de 19 procente.
Foto: Nivelul de cunoaştere a cartei. Click pe imagine pentru mărire.
Sursa: Eurobarometru CE.
Doar doi la sută dintre români, faţă de 20 la sută cât e media europeană ar apela la avocatul poporului sau la un organism independent.
Totuşi, peste 75 la sută dintre repondenţii români ştiu cazurile în care Carta se aplică, dar 65 la sută cred, în mod greşit, că ea se aplică tuturor acţiunilor statelor membre, inclusiv în chestiuni de competenţă natională.
Carta drepturilor fundamentale are caracter juridic obligatoriu în Uniunea Europeană de peste doi ani.
Foto: Cunoştinţe privind sfera de aplicare a cartei. Click pe imagine pentru mărire.