Carnea de miel pentru Paşte ar putea fi asigurată din producţia internă
Necesarul de carne de miel pentru perioada Sărbătorilor Pascale ar putea fi asigurat integral din producţia internă, spun fermierii români.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 11 Martie 2017, 14:30
Necesarul de carne de miel ar putea fi asigurat integral din producţia internă
Necesarul de carne de miel pentru perioada Sărbătorilor Pascale ar putea fi asigurat integral din producţia internă, spun fermierii români. În opinia lor, preţul cărnii ar trebui să fie acelaşi ca şi anul trecut şi nu ar fi nevoie deloc de importuri. Cum văd lucrurile producătorii din Sălaj.
Fermierii se tem că vor rămâne cu mieii nevânduţi şi spun că preţul oferit de cumpărătorii străini este tot mai scăzut, în timp ce pe piaţa internă consumul se rezumă doar la perioada Sărbătorilor Pascale.
Dumitru Ardelean, Asociaţia Crescătorilor de Animale Sălaj: "În ultimii ani, carnea de miel a fost într-un picaj, preţul cărnii de miel, de aceea, foarte mulţi vor să îşi vândă animalele, vor să scape de ele, vor să le dea cu orice preţ. Am doi din asociaţie care şi-au vândut oile fără bani, unul este medic veterinar, şi a zis: domnule, nu mai pot, le-am vândut şi m-am înţeles cu cumpărătorul să mi le plătească anul viitor. Vă daţi seama cât de disperaţi sunt oamneii ăştia?"
Crescătorii se tem că mieii vor fi cumpăraţi ieftin în România şi se vor întoarce în ţară pe rafturile supermarketurilor sub formă de carcasă sau preparate, dar la preţuri mult mai mari.
Dumitru Ardelean: "Mai este absurd, exact ca şi cu buşteanul, se duce buştean şi se întoarce mobilă, acelaşi lucru este şi aici, sau se duce fierul vechi şi aducem ceasuri. Deci, plusvaloarea rămâne la dânşii, nu la noi".
Producătorii spun că necesarul de carne de miel pentru sărbători poate fi asigurat fără probleme, iar piaţa nu va fi mai scumpă în comparaţie cu cea de anul trecut.