Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari
În multe zone din ţară kilogramul de carne de miel se vinde cu 50-55 de lei, dar poate ajunge chiar şi la 60 de lei.
Articol de Radiojurnal, 28 Aprilie 2024, 13:45
Mai este doar o săptămână până la sărbătorile pascale, iar în această perioadă unul dintre cele mai căutate produse în magazine şi pieţe este carnea de miel.
În multe zone din ţară kilogramul de carne de miel se vinde cu 50-55 de lei, dar poate ajunge chiar şi la 60 - spun fermierii din zona Rupea.
-: S-a scumpit mielul, totul s-a scumpit anul ăsta. S-a scumpit și la viu, că viu merge 25 de lei, la tăiat cerem 60 de lei, mai negociem cu clienții, cât vrea, cum vrea. Avem de la șapte kil până la 15 kil, tăiat acasă. Miei ţinuţi ca lumea, ținuţi bine și atunci a crescut.
Crescătorii de ovine spun că prețul este stabilit în funcție de tariful cu care se vinde carnea la export, dar și de cererea din țară, transmite Radio România Brașov FM.
Sunt însă mulți oameni care renunță la carnea de miel pentru alternative mai ieftine. Petru Gonțea este președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Brașov.
Petru Gonţea: Depinde aici de puterea de cumpărare. Cererea și oferta reglează. Acum vreo 10 ani, în România, se consumau cam 5 milioane de miei la sărbătorile pascale. Acuma, din an în an s-a diminuat datorită scăderii puterii de cumpărare. Oamenii, mai ales cei în vârstă, s-au orientat pe o formulă de pasăre, altă carne mai ieftină.
Mulți dintre oamenii care ajung în piețe se uită la prețuri și amână procurarea cărnii de miel, mai ales că și legumele, fructele și zarzavaturile s-au scumpit.
-: Iau mai puțin, dar iau.
-: Sperăm că se mai ieftinesc.
-: Miel deja am luat.
-: Până la Paşte mai este. Nu-l cumpăr acuma, mă uit