Cardul naţional de sănătate, respins de Senat
Senatul a respins ordonanţa de urgenţă a guvernului care introduce cardurile de sănătate. Actul normativ nu a întrunit majoritatea voturilor celor prezenţi, fiind votat favorabil de doar 41 de senatori.
Articol de Adriana Turea, 23 Martie 2011, 16:36
Senatul a respins ordonanţa de urgenţă care reglementează introducerea cardului naţional de sănătate.
Medicii de familie consideră că acesta este rezultatul întâlnirilor pe care le-au avut în ultima vreme cu parlamentarii, în cadrul cărora le-au cerut să nu accepte legea care le-ar impune "muncă birocratică în plus".
Medicii speră ca nici Camera Deputaţilor, decizională în acest caz, să nu acorde suficiente voturi.
Cardul de sănătate este contestat şi în justiţie, fiind una dintre cauzele pentru care organizaţiile profesionale ale medicilor de familie au dat în judecată ministerul sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, spune că procentul medicilor care intenţionează să nu semneze în noul contract cadru, pentru a li se deconta serviciile medicale oferite pacienţilor, a ajuns la 81%.
Medicul precizează că majoritatea colegilor sunt indignaţi din cauza declaraţiilor preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care spunea, săptămâna trecută, că medicii de familie sunt singurii care fac presiuni şi contestă contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, întrucât "vor bani mai mulţi şi nu vor reguli în sistem".
"Ne-am săturat să fim jigniţi şi calomniaţi şi nu demontăm noi fiecare afirmaţie a domnului preşedinte. Îi acordăm posibilitatea de a-şi cere scuze public, dacă nu, îl vom da în judecată şi pretindem daune morale pentru ce a spus, pentru că va trebui să şi demonstreze ce a afirmat", a declarat Doina Mihăilă.
Noile contracte ale medicilor "amânate cu o lună"
Medicii de familie spun că nu vor să devină funcţionari şi să nu mai aibă timp să se ocupe de pacienţi. În schimb, susţin că nu resping un contract care să reglementeze relaţia cu autorităţile şi oferă propriile soluţii pentru a nu se ajunge la un blocaj în medicina primară.
Preşedintele Socităţii Naţionale a Medicilor de Familie, doctor Rodica Tănăsescu, a declarat că ar fi oportun ca termenul de la care intră în vigoare noile contracte să fie amânat cu o lună.
"În această lună, să pieptănăm toată legislaţia legată de contractul-cadru şi de funcţionarea cabinetelor în aşa fel încât să devină rezonabilă şi să semnăm de la 1 mai. Asta este, din punctul nostru de vedere, o soluţie de compromis. Nu este vina noastră că de abia la sfârşitul lui martie s-au gândit că poate, totuşi, lucrurile nu merg bine", a spus Rodica Tănăsescu.
Medicii continuă să se opună procesului de informatizare pentru că semnalează deja deficienţe în funcţionarea sistemelor şi se tem că vor fi făcuţi responsabili pentru eventualele probleme ce vor apărea ulterior.
Ministerul Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate intenţionează să introducă, din anul 2012, reţeta electronică şi, din 2013, dosarul electronic al pacientului.