Capitala, în topul regiunilor UE cu cei mai puţini şomeri
Potrivit unui raport al Institului European de Statistică, Eurostat, între 2009 şi 2010, rata şomajului din regiunile Uniunii Europene a crescut cu aproape două treimi.
24 Noiembrie 2011, 17:43
Şomajul pe termen lung, acolo unde persoanele au stat fără loc de muncă mai mult de 12 luni, a avut cele mai mici valori în regiunea Bucureşti-Ilfov, din România (5%) urmată de regiunea de nord-est a Scoţiei (14%).
La polul opus, cele mai mari valori s-au înregistrat în trei regiuni din Franţa, unde rata şomajului cu persoane care nu au avut loc de muncă mai mult de 12 luni, a variat între 70 şi 78.8%.
Cea mai mică rată a şomajului pe regiuni din Uniunea Europeană se înregistrează în Noua Zeelandă şi în regiunea Bolzano din Italia (2,7%), în timp ce valoarea cea mai ridicată este în Reunion(Franţa), 28,9% sau în Insulele Canare (28,7%) şi Andaluzia(28%).
Potrivit unui raport al Institului European de Statistică, Eurostat, între 2009 şi 2010, rata şomajului din regiunile Uniunii Europene a crescut cu aproape două treimi.
În 2010, rata şomajului în 32 de regiuni din spaţiul comunitar a fost de 4,8%, jumătate din rata medie pentru spaţiul comunitar.
Este vorba de opt regiuni din Olanda, opt din Austria, şapte din Germania, trei din Italia, două în Belgia şi câte una din Cehia, România, Marea Britanie şi Luxemburg.
La polul opus, cea mai mare rată a şomajului, de cel puţin 19,2% , s-a înregistrat în 13 regiuni: 9 din Spania şi 4 din Franţa.
În ceea ce priveşte rata şomajului în funcţie de sex, în 131 de regiuni din UE numărul femeilor fără un loc de muncă a fost mai mare decât cel al bărbaţilor.
În 2010, rata şomajului în rândul femeilor s-a situat între 2,5% în Austria şi 31,9% în Spania.
România s-a situat pe locul 10, cu un procent de doar 4%.
Spania domină şi clasamentul ţărilor unde tinerii se angajează cel mai greu, 6 regiuni din Spania aflîndu-se în top zece al ratei de şomaj în rândul populaţiei cu vârste între 15 şi 24 de ani.
De altfel, în mai mult de trei sferturi din regiunile din spaţiul comunitar, rata şomajului în rândul tinerilor a fost de cel puţin două ori mai mare decât şomajul la nivel general.
Consultaţi aici: |
Raportul Eurostat(en) |