Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Când instituțiile europene nu pot răspunde, „trebuie să ne facem singuri dreptate”

Autoritățile de la Viena au reiterat răspunsul negativ pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație. Invitat la "Apel matinal" este europarlamentarul Eugen Tomac.

Când instituțiile europene nu pot răspunde, „trebuie să ne facem singuri dreptate”
Foto: Arhivă/ Agerpres

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 27 Iulie 2023, 09:53

Autoritățile de la Viena au reiterat răspunsul negativ pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație. Guvernul condus de Karl Nehammer a transmis un nou mesaj în acest sens, insistând că nu este vorba de o problemă partizană, ci de o problemă de securitate.

Atât Parlamentul, cât și Comisia Europeană susțin însă demersul țării noastre și sunt alături de România în procesul de la curtea de justiție a Uniunii Europene, după cum transmite și europarlamentarul Eugen Tomac, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Aveți vreun răspuns de la comisie în procesul deschis de dumneavoastră la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen?

Eugen Tomac: Da, avem o veste bună primită din partea Comisiei Europene. Este, practic, o premieră când Comisia susține un demers individual inițiat de un deputat în Parlamentul European împotriva Consiliului Uniunii Europene, lucru pe care l-am făcut în acest an, pe 6 februarie. Practic, săptămâna trecută, președinta von der Leyen a împuternicit-o pe comisara pentru afaceri interne, Ylva Johansson, să-mi comunice oficial că în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a reclama acest abuz de putere al Austriei în cadrul Consiliului JAI, prin îngrădirea dreptului nostru de a circula liber în Uniunea Europeană.

Comisia ne susține în totalitate toate revendicările și, de asemenea, a precizat pașii pe care i-a parcurs în acest an astfel încât să deblocheze această situație absurdă, pentru că ceea ce observăm, inclusiv în ultimele zile, că susține Guvernul de la Viena, exact acest guvern a încălcat în aceeași ședință această argumentație pe care o susține, pentru că pe 8 decembrie anul trecut, în aceeași ședință, s-a intrat cu o singură propunere, și anume ca România, Bulgaria și Croația să fie acceptate în Spațiul Schengen.

Croația a fost invitată în Spațiul Schengen, în schimb, România și Bulgaria nu. Prin urmare, toată această retorică este una cât se poate de falsă și de aceea noi trebuie să utilizăm acest instrument foarte agresiv, în sensul bun al cuvântului și eficient, de a ne face singuri dreptate, acolo unde, evident, instituțiile europene nu pot răspunde afirmativ în fața unei solicitări legitime pe care o are România, aceea de a se bucura de libera circulație a cetățenilor și, evident, a mărfurilor românești, pentru că discutăm și de aceste...

Realizator: Discutăm și de pierderi foarte mari, dar, ca o curiozitate, în România știm bine cât durează un proces. Vvă, așteptați, nu știu, estimați când va veni răspunsul pentru acest proces deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene?
Eugen Tomac: După 12 ani de așteptare, nu cred că un proces care poate dura până la doi ani de zile este o problemă, având în vedere că negocierile politice sunt blocate, iar din toate estimările pe care le avem, până la alegerile parlamentare de anul viitor se pare că acest guvern își va menține punctul de vedere. Prin urmare, eu cred că nu este târziu ca inclusiv Guvernul României să se alăture acestui demers pe care l-am deschis, pentru că nu este pentru prima dată când mergem la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și reclamăm Austria.

Vă amintesc că în 2017, Guvernul România a reclamat la Curte de Justiție a Uniunii Europene faptul că Viena îngrădea dreptul la alocaţie pentru copiii români din această țară și, evident, o măsură discriminatorie şi România a câștigat atunci la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Fostul ministru Victor Negrescu, în prezent coleg europarlamentar cu mine, a făcut acest demers atunci și Austria a trebui să plătească peste 300 de milioane de euro copiilor români care au fost discriminați în această țară. Deci, există precedent și, prin urmare, eu cred că și acum trebuie să avem mai mult curaj să ne apărăm demnitatea și interesele, utilizând toate instrumentele pe care ni le pune la dispoziție Uniunea Europeană.

Realizator: Şi, practic, ce mai pot face România și Bulgaria, legal vorbind, împotriva Austriei, care se împotrivește constant aderării celor două state la Spațiul Schengen, deşi cam toată Uniunea Europeană îi spune Austriei că nu are dreptate?
Eugen Tomac: Trebuie să spună în fiecare zi, în fiecare săptămână, în toate reuniunile de la Bruxelles și nu numai că suntem profund discriminați, că este o abordare complet anti-europeană și incorectă, în condițiile în care piața unică europeană este definită de aceste libertăți, libertatea de circulație a cetățenilor, a bunurilor, a serviciilor, a capitalului. Ori Uniunea Europeană nu este completă fără România și Bulgaria în spațiul Schengen.

Realizator: Se poate face o estimare sau s-a făcut a pierderilor constante pe care le înregistrăm noi, România?
Eugen Tomac: Evident, evident, guvernul nostru a făcut o estimare cu privire la pierderile pe care le suferă România și sunt uriașe. Sunt peste 10 miliarde de euro pe care îi pierdem anual. Ca o comparație, de când am intrat în Uniunea Europeană, noi am primit de la Bruxelles peste 80 de miliarde de euro. Ori, dacă ne uităm strict la această cifră de peste 10 miliarde anual, ar însemna că noi am pierdut practic mai mult decât am primit de la Uniunea Europeană până în prezent, pentru că costurile pe care le fac companiile românești în plus față de cele occidentale, evident că sunt foarte mari. Una este să produci lucruri la Cluj, la Iași sau la Craiova și să le exporți în spațiul european fără niciun fel de barieră și, evident, alta este situația din prezent, când pur și simplu produsele românești stau zile sau săptămâni întregi în punctele de frontieră pentru a intra tot în Uniunea Europeană și evident că această chestiune este profund discriminatorie și nu poți concura pe piața europeană atât timp cât nu ești acceptat în spațiul unic european.

Realizator: Da, dvs. sunteți prezent la toate lucrările și de la Strasbourg și de la Bruxelles, dar curiozitatea noastră, a tuturor românilor, este de ce credeți că Austria se încăpățânează să-și mențină veto-ul?
Eugen Tomac: Nu are niciun argument rațional pentru care face acest lucru și tot ce pot să spun, fără a intra în teorii ale conspirației sau de altă natură, este că observăm, din păcate, că Austria în continuare face un joc dublu în Uniunea Europeană, este extrem de apropiată de Rusia, lucru inacceptabil în zilele noastre, când știm că Rusia a agresat un stat care nu l-a provocat cu nimic și evident că ne duce cu gândul inclusiv la această chestiune, că Austria ne discriminează pe noi și pe bulgari tocmai pentru că vrea să mențină și un anumit tip de dialog cu Moscova. Alt raționament nu vad pentru a ține România în acest blocaj inutil.

Realizator : Şi atunci, când credeți că avem șanse să fim primiți în Schengen?
Eugen Tomac: Sunt absolut convins că cea mai scurtă cale prin care putem intra în Spațiul Schengen este acest proces pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar pe calea dialogului politic, cel mai devreme în anul 2025, pentru că anul 2024 va fi un an plin de alegeri în toată Europa și este foarte dificil ca în Consiliul JAI să se mai ia asemenea decizii cu impact politic atât de puternic pentru toate statele. De aceea, va fi foarte greu. Altfel, tehnic, oricând se poate realiza acest lucru la orice ședință a Consiliului JAI, pentru că este o formalitate. Practic, miniștrii de interne trebuie doar să-și dea acordul față de propunerea venită din partea Comisiei Europene și Parlamentului European.

Realizator: Dacă vom merge împreună cu Bulgaria, deocamdată nu sunt schimbări. Țările de Jos - Olanda și-a schimbat atitudinea față de țara vecină?
Eugen Tomac: Olanda a spus că nu va rămâne singura țară care va bloca extinderea spațiului Schengen. Între timp, a apărut Austria, care emite obiecte nejustificate faţă de România.

Atenție la coșurile sobelor
România 05 Ianuarie 2025, 15:38

Atenție la coșurile sobelor

Mai mulți sălăjeni au ajuns la spital în stare deosebit de gravă din cauza arsurilor.

Atenție la coșurile sobelor
Reduceri de iarnă
România 05 Ianuarie 2025, 14:15

Reduceri de iarnă

Directorul ANPC, Paul Anghel, spune că este necesară o informare atentă înainte de a face cumpărături.

Reduceri de iarnă
Ce le reproșează Crin Antonescu liderilor coaliției
România 05 Ianuarie 2025, 13:30

Ce le reproșează Crin Antonescu liderilor coaliției

Crin Antonescu a declarat că, în opinia sa, consideră suspendat acordul pentru susținerea sa la prezidenţiale

Ce le reproșează Crin Antonescu liderilor coaliției
Accident feroviar produs între Costișa și Buhuși
România 05 Ianuarie 2025, 13:28

Accident feroviar produs între Costișa și Buhuși

Au fost mobilizate echipaje de pompieri cu autospeciale de stingere și descarcerare, ambulanțe și paramedici SMURD.

Accident feroviar produs între Costișa și Buhuși
Tinerii din medii defavorizate pot fi sprijiniţi financiar pentru a-și obține permisul de conducere
România 05 Ianuarie 2025, 12:12

Tinerii din medii defavorizate pot fi sprijiniţi financiar pentru a-și obține permisul de conducere

Ei se pot înscrie în programul Permis pentru viitor derulat de Fundația pentru Comunitate în colaborare cu o companie din...

Tinerii din medii defavorizate pot fi sprijiniţi financiar pentru a-și obține permisul de conducere
Se strică din nou vremea la munte
România 05 Ianuarie 2025, 11:50

Se strică din nou vremea la munte

De la ora 20:00 până luni dimineață, la ora 10:00 va fi în vigoare o informare de vânt și polei.

Se strică din nou vremea la munte
150 de persoane, salvate de salvamontişti
România 05 Ianuarie 2025, 09:57

150 de persoane, salvate de salvamontişti

Au fost primite 146 de apeluri la Salvamont, cele mai multe pentru Predeal, Voineasa, Bihor, Cluj, Lupeni și Sinaia.

150 de persoane, salvate de salvamontişti
Creștere rapidă a numărului de cazuri de gripă
România 05 Ianuarie 2025, 09:51

Creștere rapidă a numărului de cazuri de gripă

Specialiștii vin cu noi recomandări de vaccinare antigripală, înainte ca elevii să se întoarcă la școală.

Creștere rapidă a numărului de cazuri de gripă